Data de 9 Mai, prin tripla ei semnificație istorică – Ziua Europei, a Independenței României și aniversarea sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezintă un moment de adâncă reflexie şi de aducere – aminte a faptelor şi a evenimentelor din istoria trecută şi recentă a României şi implicit a Europei, care au marcat evoluţia acestora pe scena politică, economică şi militară a lumii:

• 9 mai 1877: Este proclamată Independența de stat a României față de Imperiul Otoman, în urma declanșării Războiului pentru Independență al României, parte a Războiului ruso-turc.
• 9 mai 1945: Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, prin semnarea actului de capitulare necondiționată a celui de-Al Treilea Reich.
• 9 mai 1950: Momentul istoric în care a fost prezentată Declarația Schuman, începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate.

Ne înclinăm cu recunoștință în fața veteranilor de război și aducem un pios omagiu celor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului şi nazismului, făcând sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă pentru libertate şi democraţie.

Astăzi, mai mult decât oricând, cetăţenilor europeni cu drepturi depline le revine obligaţia de a contribui activ la apărarea valorilor europene şi umaniste pentru asigurarea unei convieţuiri paşnice şi pentru un respect reciproc, premisele unei lumi mai sigure și mai bune pentru toți, în care nimeni nu este lăsat în urmă.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa!

#ZiuaEuropei #ZiuaIndependențeiNaționale

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.