După cum se ştie, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti (SJUP) este, mai tot timpul, supraaglomerată, fiindcă acesta este locul unde ajung cazurile cele mai grave din Argeş şi nu numai.
În mini-vacanţa de Paşti, personalul medical din UPU a fost la datorie, căci, prin mâinile lor, au trecut peste 1.000 de pacienţi. Vorbim despre pacienţi în stare critică, bolnavi care au acuzat dureri insuportabile, dar şi despre persoane care nu reprezentau urgenţe medicale.
Deşi Unitatea de Primiri Urgenţe îşi desfăşoară, momentan, activitatea, într-un spaţiu restrâns, acest lucru nu i-a împiedicat să-şi exercite meseria.
Cam tot timpul, paturile au fost ocupate în UPU, iar, într-o astfel de situaţie, locurile se suplimentează cu tărgi, dacă, în acel moment, ajung alte cazuri extrem de grave.
Pacienţii ale căror vieţi nu sunt în pericol sunt nevoiţi să mai aştepte, pentru că prioritare sunt cazurile critice. Unii înţeleg, alţii nu. Se creează, astfel, tensiune, reproşuri, acuzaţii, reclamaţii. Uneori, se ajunge la epuizare. Şi, totuşi, personalul din Urgenţă trebuie să se redreseze rapid.
Pentru ca rezultatele să fie cele scontate, se creează legăturile cu personalul din celelalte secţii ale spitalului şi, astfel, se face munca în echipă. Contează enorm sprijinul şi promptitudinea celorlalte specialităţi.
Din exterior, lucrurile se văd, uneori, diferit. Pentru cei din interior, şase zile de sărbătoare, începând de miercuri până luni, inclusiv, adică, în perioada 1-6 mai 2024, situaţia arată cam aşa:
Vă informăm că 1.080 de pacienţi s-au prezentat la UPU. Dintre aceştia, 201 au rămas internați. Din totalul celor care au ajuns să primească îngrijiri medicale de la personalul din UPU, în perioada 1-6 mai, numărăm 99 de cazuri de excese alimentare și de alcool.
Dintre urgențele pentru care bolnavii s-au prezentat la spital, în zile de sărbătoare, amintim: accidente vasculare cerebrale – 26 de cazuri; afecțiuni respiratorii – 83 de cazuri; afecțiuni cardiace – 94 de cazuri; afecţiuni oftalmologice – 41 de cazuri; colică renală – 20 de cazuri; alergii – 5 cazuri; comă – 4 cazuri, deces – 3 cazuri; traumatisme – 127 de cazuri.
De asemenea, au ajuns în UPU și 17 victime ale accidentelor rutiere, 22 de victime din agresiuni, 3 persoane intoxicate, 11 cazuri de pacienţi muşcaţi de căpuşe, 3 cazuri IOT (intubaţie orotraheală) + VM (ventilaţie mecanică), 3 cazuri STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST) – IMA (infarct miocardic acut), 3 cazuri cu pancreatită şi 5 cazuri HDS (hemoragie digestivă superioară).
Din numărul total de prezentări, 291 de persoane au fost aduse la UPU cu ambulanțele SAJ, 58 de persoane cu echipajele SMURD și 14 cu echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM). Precizăm că 79 dintre pacienții care au ajuns la UPU au fost aduși, prin transfer, de la alte unități sanitare din Argeș, pentru a primi îngrijiri medicale și tratament de specialitate în cadrul SJU Pitești, 6 pacienţi au fost trimişi retur, la altă unitate sanitară, iar alţi 6 pacienţi au fost trimişi la Bucureşti.
Conducerea SJUP mulţumeşte atât întregului personal medical, care de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului a fost la datorie, cât şi pacienţilor, care înţeleg că, în ciuda a tot ce se zice sau se scrie negativ despre UPU, şi, chiar dacă nu se vede din afară, depunem toate eforturile pentru reducerea timpilor de aşteptare din Unitatea de Primiri Urgenţe şi, mai presus de toate, respectăm viaţa!
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.
Trackback-uri/Pingback-uri