Am participat cu mare bucurie și interes la ediția jubiliară – a XV-a – a Simpozionului „Slove Muscelene”, care s-a desfășurat recent la Câmpulung.
Manifestarea din acest an a propus o temă de maximă actualitate și de impact: „Transformarea bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală”. În condițiile în care numărul bibliotecilor s-a înjumătățit din 1990 și până acum, este firesc să ne preocupe instrumente cât mai eficiente de perpetuare a slovei, de menținere vie a flacării cunoașterii.
Salut și îmbrățișez, așadar, demersul Academiei Oamenilor de Știință din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” și al partenerilor săi de a se dedica unui proiect ambițios prin care se conservă și se transmit generațiilor viitoare elementele vitale de #cultură, de știință, de tradiții.
Transformarea digitală a instituțiilor din cultură, deci și a bibibliotecilor, este o etapă firească, în pas cu nevoia de digitalizare prezentă în toate domeniile de activitate. Este o etapă necesară, însă nu cu orice preț!
Îmi doresc digitalizarea României, dar ca facilitator, nu ca substitut. Pentru că nimic nu poate încă egala bucuria de a atinge o carte, de a simți mirosul de tipar și de cerneală!
Mă bucur că simpozionul își are rădăcinile la Câmpulung, orașul în care m-am născut, Prima Capitală a Țării Românești și urbe în care a apărut prima epistolă scrisă în limba română – “Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung”. Este zona în care, după cum spun specialiștii, se vorbește cea mai curată limbă română, dar și unde preocuparea pentru moștenirea culturală și perpetuarea ei este puternică și permanentă – fie că vorbim despre tradiții, meșteșuguri sau despre costume populare, fie că ne referim la creații literare sau la cele științifice.
Cea de-a 15-a ediție a Simpozionului “Slove Muscelene” mi-a oferit fericitul prilej de a reîntâlni profesioniști implicați și dedicați culturii, cărții în special: prof. univ. dr. Adrian Badea – președinte Academia Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu – vicepreședinte Academia Oamenilor de Știință din România, Carmen Mihaiu – director General al Bibliotecii Naționale a României, Mireille Rădoi – directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Elena Iagar – manager Centrul Județean pentru Cultură și Arte, dar și numeroși bibliotecari și oameni ai slovelor din toată țara. M-a bucurat prezența la eveniment a Manuelei Catrina – director adjunct la Directoratul Național de Securitate Cibernetică, a lui Dragoş-Cristian Vlad – președinte Agenția pentru Digitalizarea României și a lui Adrian Dumitru Bughiu – vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.
Tuturor le adresez sincere felicitări și mult succes pe mai departe!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.