M-am îngrozit când am citit despre ororile care se petreceau în căminele de bătrâni din Voluntari, adevărate azile ale groazei, cum au fost numite.

Zi după zi, groaza a fost dublată de revoltă. Ceea ce se întâmpla acolo se petrecea cu complicitatea tuturor autorităților sesizate, în mod repetat în ultimul an, de la primar la miniștri!

Documentele oficiale au fost publicate în presă. Numeroasele sesizări, cu număr de înregistrare cu tot, sunt dincolo de orice dubiu.

Ceea ce se întâmplă acum nu este decât o imensă mușamalizare orchestrată de însuși premierul țării. Demisiile solicitate au fost ignorate și acoperite de declarații jenante.

Primarul din Vountari, soțul ministrului Familiei, este în proces cu persoanele care locuiesc în vecinătatea unuia dintre azilele groazei. Prin adrese oficiale, încă de anul trecut, locuitorii i-au adus la cunoștință numeroasele nereguli pe care le-au constatat, inclusiv „țipete și urlete extrem de puternice” ale bătrânilor.

În cererea de chemare în judecată, reclamanții vorbesc pe larg despre legăturile între familia Firea-Pandele și persoane implicate direct în administrarea Centrului Sfântul Gabriel cel Viteaz, precum și persoane care ar fi trebuit să intervină în cazul relelor tratamente la care, considerau ei, ar fi fost supuși beneficiarii centrului (Nela Vica Vrânceanu, sora Gabrielei Firea). De asemenea, au apărut informații potrivit cărora proprietarul centrului ar fi fost subaltern al Gabrielei Firea, în perioada în care aceasta a fost primar al Capitalei.

Aceleași sesizări au fost trimise de cetățeni și către Ministerul Muncii, DSP Ilfov și Poliția Ilfov, precum și către alte instituții cu atribuții în verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a negat. Adică a mințit. Documentele oficiale publicate stau mărturie de netăgăduit.

Mai mult! Ministrul Muncii a restricționat vizitele inopinate în centrele de stat și private pe care le realiza Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizație neguvernamentală de apărare a drepturilor omului. Și CRJ a semnalat, încă de anul trecut, problemele din centrele de bătrâni din Voluntari, anchetate acum de DIICOT. Dacă nici asta nu miroase a mușamalizare! Dacă nici refuzul premierului de a-l demite pe Budăi nu miroase a complicitate…

Dincolo de toate acestea, nu am cum să nu mă întreb când ne-am dezumanizat, ca societate, într-atât de mult? Sănătatea unei societăți se măsoară în grija pe care o are față de copii și bătrâni. Cum poți să îți bați joc de niște oameni care oricum resimt puternic sentimentul de abandon atunci când ajung într-un centru de acest fel? Ce încredere să mai ai în instituțiile statului când tocmai ele sunt conduse de abuzatori care se acoperă de la nivel mic la nivel înalt?

Toți cei care nu tăcem, nu ne resemnăm, semnalăm zilnic abuzurile sau incompetența celor din fruntea instituțiilor publice suntem puși la zid. Și vom mai fi, pentru că nu vom tăcea. Pentru că tăcerea înseamnă și a fi complice cu acest sistem criminal, care își bate joc de bătrânii noștri.

Să nu uităm că și instituțiile din subordinea DGASPC Argeș au fost zguduite de scandaluri de abuzuri săvârșite de angajați asupra beneficiarilor din centre. A plătit cineva? Nu! În schimb am avut acolo directori pe viață și, mai nou, un membru de partid servil, care la rândul său ține bine capacul peste nemulțumirile care mai răbufnesc din când în când.

Fac apel către procurori (către instituțiile statului nu mai are niciun rost!) să investigheze și să aducă la lumină abuzurile din acest sistem putred până în măduva oaselor, de jos până sus. Știu că sunt o mână de oameni, dar e mare nevoie de ei!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.