Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională din România pentru comemorarea bărbaţilor şi femeilor care au murit în timp ce serveau în forţele armate. În România, prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălţării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi, dată la data de 24 august 1920 şi promulgată prin Decretul 3530 din 2 septembrie 1920. Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940, într-un moment tragic pentru ţară.
În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data iniţială. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
Revenind la titlul articolului, în jurul orelor 11.45, în afară de reprezentanţii organizatorilor – Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, Primăria Municipiului Curtea de Argeş şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, care a deplasat la Cimitirul Eroilor un impresionant sobor de preoţi, puţini argeşeni s-au riscat să ia în piept şi în creştet arşiţa nimicitoare de la orele prânzului. Şi ne referim aici la reprezentanţii PSD (viceprimarul Ştefan Dumitrache, secondat de Marius Deaconu, prof. Marius Octavian Moisescu şi Bogdan Socaciu), PNL (Doru Georgescu, Liviu Nicolae, dr. Marin Ilie şi alţii) şi AUR Curtea de Argeş (Georgeta Octavia Grigorescu, Marcel Dobrin şi Vasile-Daniel Gîdoiu), la cei ai instituţiilor din cadrul MAI – Poliţie, Jandarmerie şi Pompieri, cei de la Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Curtea de Argeş, la cei ai Spitalului Municipal, în frunte cu managerul interimar, jr. Andreea Gheordunescu, la cei din partea instituţiilor de învăţământ, şi anume Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” şi, pe finalul manifestării, cei ai Şcolii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân”, dar şi ai mass-media locală (şi aici, doar o parte dintre ei) şi cetăţeni pentru care cuvintele „eroism” şi patriotism” nu sună precum majoritatea lozincilor ieftine şi caraghioase pe care le-am auzit în trecuta campanie electorală de la politicienii locali.
Ca întotdeauna, programul manifestărilor a fost respectat la punct şi virgulă, cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către viceprimarul Ştefan Dumitrache (cel care l-a înlocuit pe primarul Constantin Panţurescu, care a lipsit de la ceremonie din motive obiective) şi de comandantul Batalionului 33 V.M. „Posada”, lt.col. Cristi Doru Slobozeanu, intonarea Imnului de Stat al României şi cu oficierea serviciului religios.
A urmat mesajul ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, cel al viceprimarului Ştefan Dumitrache şi cel al comandantului Batalionului 33 V.M. „Posada”, lt.col. Cristi Doru Slobozeanu. Depunerea de coroane de flori s-a făcut în următoarea ordine: Primăria Municipiului Curtea de Argeş; Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.); Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Curtea de Argeş; Spitalul Municipal Curtea de Argeş; Liceul Tehnologic „Regele Mihai I”; Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”; Liceul Tehnologic „Ferdinand I”; PNL Curtea de Argeş; AUR Curtea de Argeş; Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”. Ceremonia dedicată Zilei Eroilor s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituită din militarii batalionului amintit anterior.
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.
Trackback-uri/Pingback-uri