Este absolut dezamăgitor faptul că performanța realizării unei investiții atât de importantă și atât de mult așteptată de argeșeni se încearcă să fie umbrită prin tot felul de tertipuri.

➡️ În urma fotografiei și a informațiilor apărute în spațiul public care fac referire la lucrările de restaurare executate la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Consiliul Județean Argeș face următoarele precizări:

🔴 Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” este monument istoric, categoria A, cu valoare de patrimoniu. Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege. Conform Legii nr. 422/2001, orice intervenţie asupra monumentelor istorice se face numai în condiţiile stabilite prin lege. Astfel, prin procesul de restaurare a unui monument istoric este interzisă modificarea formei, structurii și a părților estetice inițiale a elementelor. Orice intervenție se raportează la varianta originală a clădirii monument, orice restaurare făcându-se respectând principiile fundamentale ale restaurării.

🔴 În ceea ce privește burlanele fixate de fațada clădirii, acestea au fost înlocuite conform proiectului. Au fost restaurate integral toate elementele de pe fațada clădirii (brâuri, capiteluri, muluri) și, întrucât a trebuit păstrată poziția originală a burlanelor, brâurile au fost întrerupte caz cu caz, păstrându-se forma și dimensiunile istorice, constructorii respectând astfel principiile fundamentale ale restaurării și, implicit, prevederile legale.

🔴 Consiliul Județean Argeș asigură transparență totală în ceea ce privește desfășurarea activității și derularea proiectelor de investiții. În contextul discuțiilor din spațiul public, reprezentatul antreprenorului i-a invitat la fața locului, astăzi, la ora 12.00, pe toți cei care și-au exprimat opiniile și interesul față de acest subiect. La întâlnire, însă, nu s-a prezentat nicio persoană, nici măcar dintre cei care s-au dovedit a fi foarte vocali și “cunoscători” în domeniu pe grupurile de socializare.

📷 În fundamentarea celor prezentate mai sus, publicăm fotografii cu starea inițială a clădirii, respectiv cu starea actuală, după realizarea lucrărilor de restaurare și consolidare.