Astăzi, la Mioveni, s-a desfășurat simpozionul intitulat „Gestionarea deșeurilor biodegradabile, în contextul bioeconomiei circulare”, un eveniment de referință pentru domeniul gestionării deșeurilor în România. Organizat de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni (SEdC Mioveni), Primăria Mioveni, Asociația Română a Compostului (ARC) și Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene (APPFE), evenimentul a reunit peste 130 de participanți, inclusiv experți în domeniu și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și operatori regionali de apă și canalizare din întreaga țară. Discuțiile s-au concentrat pe soluții inovatoare și sustenabile pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile, cu scopul de a alinia țara noastră la practicile europene în materie de economie circulară. Una dintre temele intens dezbătute a fost lipsa normelor de aplicare a Legii compostului si dificultăţile întâmpinate de operatori, fiind realizată și o informare cu privire la demersurile întreprinse în acest sens până la acest moment.

Au fost prezentate și discutate propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, astfel încât să se faciliteze reintroducerea deșeurilor biodegradabile în economie, un aspect esențial pentru compostarea nămolului de epurare. În cadrul simpozionului au fost prezentate două proiecte deja implementate cu privire la compostarea nămolurilor de epurare, prezentate de specialiști ai Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni și ai Stației de Epurare Urziceni.

Amintim că Mioveniul s-a remarcat ca un exemplu de bune practici datorită sistemului avansat de compostare a nămolurilor de epurare, implementat de SEdC Mioveni în colaborare cu Primăria Mioveni și Asociația pentru o Apă Curată. Lansat în 2016, acest proiect-pilot a fost primul de acest fel din România, utilizând o tehnologie inovatoare de compostare cu aerare pozitivă sub prelate cu membrană semipermeabilă. Rezultatele au demonstrat nu doar viabilitatea economică a proiectului, ci și beneficiile ecologice majore, devenind un model la nivel național.