🟢 Săptămâna aceasta, ministrul Mircea Fechet a semnat Ordinul prin care s-a modificat schema de sprijin a Programului „Sprijin pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri”, derulat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât toți românii care vor să împădurească noi suprafețe de teren să primească mai repede contravaloarea cheltuielilor cu proiectul tehnic.

„Dacă până acum costul pentru întocmirea documentației tehnice era rambursat după plantarea efectivă, de acum înainte banii vor fi plătiți beneficiarilor imediat după semnarea contractului de finanțare. Cheltuielile cu proiectul tehnic variază de la 2.139 euro (pentru o suprafață de 1 ha) la 45.600 euro (pentru 100 ha). Banii rambursați vor putea fi folosiți de beneficiari în următoarele etape ale proiectului de împădurire, fie la instalarea, fie la împrejmuirea plantației forestiere. Aceste cheltuieli sunt decontate în primul an al proiectului. Împăduririle sunt și rămân soluția cea mai la îndemână pentru a face față schimbărilor climatice și a combate fenomenul de deșertificare, iar eu cred că fiecare nouă suprafață verde plantată înseamnă un gest de responsabilitate pentru generațiile următoare și cu efecte pe termen lung pentru mediul în care trăim”, a precizat Mircea Fechet.

🌳 Proprietarii de teren pretabil pentru împădurire se pot înscrie în continuare în Programul „Sprijin pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri”, pentru care finanțarea totală din PNRR este de 326 milioane euro pentru împădurirea a 27.000 ha care se vor împărți pe principiul „primul venit, primul servit”, fără criterii de selecție a dosarelor.

🟩 Aplicarea pentru finanțare presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu crearea contului în aplicația informatică „Program de gestionare împăduriri PNRR” (PGI), care poate fi accesată la adresa de internet: https://impaduriripnrr.mmap.ro/.

📌 Dacă ați decis că programul de împăduriri finanțat prin PNRR este pentru dvs., primul pas este să aflați dacă terenul este pretabil pentru împădurire. După ce acesta primește avizul de principiu de la Garda Forestieră, puteți merge mai departe să contactați un inginer silvic atestat pentru elaborarea proiectului tehnic de împădurire.

#mediu #ministerulmediului #MMAP #GFN #schimbariclimatice #fondforestier