În urmă cu aproximativ doi ani, la sediul DSVSA Argeș a fost organizată o întâlnire cu reprezentanții marilor retaileri din județ, dar și din țară, în vederea diminuării risipei alimentare, la initiativa domnului director al DSVSA Argeș, dr. Dumitru Sorin Sorescu. În cadrul acelei întâlniri au fost analizate posibilitățile de a dirija produsele alimentare aflate în ultima zi de valabilitate către spitale, cămine de bătrâni, cantine sociale etc., ce ar dori să preia printr-un protocol aceste alimente. Totodată, s-a luat în calcul și posibilitatea donării acelor alimente cu ambalaj deteriorat, nevandabile, dar care să nu inflențeze calitatea produsului. Trebuie menționat că toate aceste categorii de alimente aduse în discuție la acea întâlnire, până de curând, trebuiau să meargă obligatoriu către incinerare, realizându-se astfel o risipă alimentară uriașă, asta în condițiile în care resursele pământului sunt din ce în ce mai limitate.

Ei bine, toate aceste iniţiative și idei le regăsim acum în Hotărârea de Guvern nr. 955/2024 privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aprobată de curând.

CATEGORIILE DE ALIMENTE CARE POT FACE OBIECTUL DONĂRII ȘI CONDIȚIILE PRIVIND DONAREA

Astfel, în conformitate cu art. 5 din H.G. nr. 955/2024, operatorii din domeniul alimentar pot să transfere produse alimentare în scopul donării, către consumatorul final sau către operatori receptori (ex.: cantine sociale etc.), la rândul lor operatori din domeniul alimentar înregistrați/autorizați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, după cum urmează:

1. Pentru produsele alimentare la care se aplică de către producător „o dată limită de consum”, așa cum este stabilit la art. 24 din Regulamentul (UE) r. 1169/2011, respective se utilizează sintagma „a se consuma până la…/expiră la…”, transferal trebuie să se realizeze înainte de expirarea datei limită de consum. Sintagma „a se consuma până la…/ expiră la …” informează consumatorul final sau operatorul din domeniul alimentar despre siguranța alimentelor.

În această categorie intră alimentele foarte perisabile microbiologic (exemplu: carne și produse din carne refrigerate, produse pescărești și de acvacultură refrigerate, alimente specific de catering etc.), motiv pentru care astfel de alimente pot prezenta un pericol pentru sănătatea consumatorului după expirarea datei-limită de consum, deoarece nu prezintă siguranță și în consicință nu este permisă donarea lor după această dată.

Cei care donează astfel de alimente trebuie să se asigure că durata de valabilitate rămasă până la expirarea datei-limită de consum este suficientă pentru a permite redistribuirea și utilizarea în condiții de siguranță de către consumatorul final.

Totuși, produsele alimentare aflate în ultima zi a datei-limită de consum pot fi transferate către cantinele sociale, unde trebuie supuse tratamentului termic prin gătire, în aceeași zi.

2. Pentru produsele alimentare la care se aplică de către producător „o dată a durabilității minimale”, în conformitate cu art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, respective mențiunea „a se consuma de preferință înainte de …”, donarea alimentelor se poate realiza până la data respectivă, dar și după acea dată, cu condiția ca alimentele respective să poată fi consumate în condiții de siguranță.

Mai exact, sintagma „a se consuma de preferință înainte de …” informează consumatorul final sau pe un operator din domeniul alimentar despre calitatea alimentelor (exemplu culoare, anumite particularități de gust, caracteristici legate de consistență).

În această categorie intră alimentele cu termen mare de valabilitate, cum ar fi conservele de carne/pește/mixte de carne și legume (în general alimentele ambulate în recipiente ermetice), alimente de origine animală congelate (carne, pește, produse compuse cum ar fi pizza), anumite salamuri uscate, produse conservate din legume și fructe, produse din cereale etc.

Așadar, astfel de alimente redistribuite prin donare pot fi consumate și după data durabilității minimale fără să fie afectată siguranța consumatorilor, cu condiția ca anterior redistribuirii prin donare să fi beneficiat de evaluarea stabilită la pct. 2 al Capitolului V din Anexa nr. 2 la Regulamentul CE nr. 852/2004 privind igiena alimentelor, în special în legătură cu respectarea cerințelor de păstrare stabilite de producător și a integrității ambalajului.

Concret, introducerea produselor alimentare care au depășită data durabilității minimale este permisă în orice etapă a lanțului de aprovizionare. Spre exemplu, acestea se pot utiliza la prelucrarea altor alimente la nivelul cantinelor sociale sau pot fi donate ca atare către consumatorul final cu condiția ca ele să fie sigure pentru sănătatea populației.

Operatorul din sectorul alimentar sub a cărui responsabilitate se află astfel de alimente răspunde de siguranța lor, iar pentru a putea fi distribuite duopă data stabilită de sintagma „a se consuma de preferință înainte de…”, evaluarea trebuie făcută de la caz la caz. Data durabilității minimale acordată de producător nu trebuie modificată, deoarece consumatorul final trebuie să aibă acces la informația cu privire la faptul că produsul respective a depășit data stabilită de sintagma „a se consuma de preferință înainte de…”.

3. Pentru produsele alimentare ce sunt scutite de indicarea datei durabilității minimale, conformitate cu pct. 1, litera d) din Anexa X la Regulamentul (CE) nr. 1169/2011, donarea se poate realiza în orice moment, după evaluarea menționată la art. 5, alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 955/2024.

În această categorie intră fructele și legumele proaspete, sarea, oțetul, zahărul în stare solidă etc., excepție însă făcând băuturile alcoolice care sunt excluse de la donare, conform Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Totodată, conform noilor modificări legislative, pentru cele trei categorii de alimente descrise anterior este permisă donarea celor cu defecte de prezentare și ambalare, cu condiția ca siguranța produsului să nu fie afectată.

În orice etapă a procesului de donare a alimentelor trebuie respectate cerințele de igienă pentru a se evita contaminarea acestora, iar orice aliment ce prezintă semene de alterare sau pentru care există alte indicii că nu este sigur pentru consumul uman, nu trebuie să facă obiectul donării.

„Țin să mulțumesc domnului președinte al ANSVSA, dr. Nicolae Alexandru Bociu, cât și echipei coordonată de domnul director general din cadrul ANSVSA, dr. Cristian Duicu, că au susținut și promovat aceste modificări legislative extreme de importante pentru diminuarea risipei alimentare!”, spune directorul DSVSA Argeș, dr. Dumitru Sorin Sorescu.