➡️ Ministrul Mircea Fechet a declarat, după ședința de Guvern de astăzi, că, în această dimineață, a avut discuții cu instituțiile specializate pentru a analiza situația hidro-meteorologică din țară: „Am primit ultimele informații legate de situația hidrometeorlogică din țară, mai ales în contextul Ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. În ultimele zile s-au emis avertizări privind creșterea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu confirmă prognoza anterioară, indicând că între 30 septembrie și 3 octombrie vom resimiți activități ciclonice, în special în sudul și centrul României, cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării. Îndeosebi în Oltenia și în Muntenia estimăm că vom avea precipitații care pot să ajungă și la 100 de l/mp, fapt ce ar crea creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a precizat ministrul.

⭕ Totodată, demnitarul s-a referit și la măsurile luate în acest context: „Am dispus deja închiderea cu panouri a breşei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz, o zonă unde m-am deplasat personal acum două zile. Continuăm lucrările de consolidare cu saci de 1-2 tone la eroziunile digurilor în localităţile Ciocăneşti şi Borcea, precum şi în zona Stelnica-Borduşani, pentru a preveni eventualele pagube cauzate de viituri”.

✳️ În ceea ce privește situaţia hidrometeorologică, aceasta „va fi actualizată zilnic, iar noi vom adapta măsurile în funcţie de evoluţia fenomenelor. Vineri vom decide împreună cu autorităţile locale şi naţionale dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate. Începând de mâine vom extinde analiza şi prognoza şi pentru Regiunea Munteniei, în ceea ce priveşte impactul asupra Dunării”.

✳️ Mircea Fechet a amintit că fenomenele sunt dinamice şi depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel că informările şi avertizările vor fi actualizate în permanenţă. Totodată, demnitarul a făcut apel la cetăţeni „pentru a fi vigilenți și pentru a respecta recomandările autorităților în condițiile în care inundațiile și fenomenele meteo extreme pot afecta extrem de rapid localitățile și, din acest motiv, colaborarea dintre instituțiile statului și populație este crucială pentru a reduce riscurile și pentru a limita daunele”.

✳️ De asemenea, demnitarul s-a referit și la situația de pe Dunăre, după ce la Budapesta au avut loc inundații, ca urmare a creșterii volumului fluviului: „În ceea ce privește Dunărea, debitul maxim la intrarea în țară nu va depăși la Baziaș 8.000 de metri/secundă, estimăm noi 7.700-8.000 metri/secundă, ca urmare a propagării viiturilor din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile. Am actualizat data când vom avea aceste viituri și estimăm că se va face cu o zi întârziere, respectiv data de 30 septembrie sau în data de 1 octombrie”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor #mediu #ministerulmediului #MMAP #Dunarea #SGA #ANAR #schimbariclimatice #ANM #INGHA #meteo #avertizaremeteo #inundatii