La începutul lunii septembrie, în urma participării la cea de-a VIII-a ediție a Congresului Național de Medicină Veterinară ce a avut loc la Timișoara, dr. Dumitru Sorin Sorescu, director al DSVSA Argeș, a lansat ideea creării în jurul județului Argeș a unei regiuni liberă de pestă porcină africană din care să se poată livra către statele membre ale Uniunii Europene porci și produse din carne de porc. Menționăm că este un proiect-pilot la nivelul României, până în momentul de față, de la izbucnirea pestei porcine africane, la noi în țară nu a mai existat o astfel de regiune, iar livrările de porci și produse din carne de porc din România către Uniunea Europeană au fost complet stopate. Așa se face că săptămâna trecută, în vederea demarării acestui nou proiect, a avut loc o întâlnire la sediul DSVSA Argeș între conducerea instituției și reprezentanți ai abatoarelor și fermelor de porci de la noi din județ pentru o consultare prealabilă.

„Ne dorim crearea unei regiuni liberă de pestă formată din județele vecine ale Argeșului, în care nu s-au mai înregistrat în ultima perioadă cazuri de pestă porcină africană. Faptul că, de mai bine de un an de zile, în Argeș nu s-a mai înregistrat vreun caz de pestă porcină africană ne îndeamnă să facem acest lucru și, totodată, ne-au încurajat și rezultatele pozitive înregistrate în urma auditărilor externe realizate în Argeș privind gestionarea pestei porcine africane.

Feedback-ul acestei întâlniri a fost unul cât se poate de bun și astfel am demarat această inițiativă prin înaintarea unui memoriu justificativ bine întemeiat către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Trebuie să menționez că în acest demers avem sprijinul domnului dr. Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA și pe cel al domnului dr. Cristian Mortasivu, director pe sănătate animală din cadrul ANSVSA, cărora le mulțumesc!

Astfel, în urma adresei noastre, reprezentanții ANSVSA vor trebui să întocmească un memorandum către Uniunea Europeană pentru aprobarea acestei zone liberă de pestă porcină africană din România. Cel mai probabil, în urma acestei solicitări se va realiza un nou audit în județul Argeș, însă acest lucru nu ne sperie când știm că toate acestea pot ajuta economia națională. Totodată, sper să se realizeze cât mai multe astfel de regiuni libere de pestă în România!”, a declarat dr. Sorin Sorescu, director al DSVSA Argeș.