Ministrul Mircea Fechet a efectuat joi o vizită de lucru la Romsilva-Parcul Natural Comana, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, pentru a analiza situația critică a Lacului Comana. Lacul, parte a Deltei Neajlovului, a secat complet în această vară pentru prima dată în istorie, din cauza fenomenelor meteorologice extreme. La întâlnire au participat directorul general al Romsilva, Marius Sîiulescu, președintele ales al Consiliului Județean Giurgiu, Toma Petcu, primarul comunei Comana, Aurel Enache, precum și reprezentanți ai Romsilva, ai administrației parcului și ai Apele Române Argeș-Vedea.

„Astăzi am fost martori ai impactului direct pe care schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme îl au asupra mediului. Secarea completă a Lacului Comana amenință biodiversitatea din zonă, lacul fiind habitatul a sute de specii de plante și animale, multe dintre acestea protejate. Delta Neajlovului este a treia zonă umedă importantă a României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei. Așa cum se întâmplă în astfel de cazuri, efectele negative nu se resimt doar asupra naturii, ci și asupra comunității locale și vizitatorilor. Împreună cu echipa și cu noua conducere a Consiliului Județean Giurgiu, am elaborat un plan de investiții pentru lucrările hidrotehnice necesare, astfel încât situația din această vară să nu se mai repete. Soluțiile tehnice identificate vor ajuta la menținerea nivelului apei în acvifer, ceea ce va contribui la restabilirea echilibrului atât pentru ecosisteme, cât și pentru locuitorii din zonă”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Lacul Comana (cunoscut și ca Balta Comana) are o suprafață de aproximativ 1.200 de hectare, fiind un habitat tipic pentru păsările acvatice și alte specii specifice zonelor umede din România. Este inclus în zona de protecție integrală a Parcului Natural Comana și a beneficiat, în perioada 2009-2012, de un proiect amplu de reconstrucție ecologică, care a inclus realizarea unui dig-baraj de joasă înălțime pe râul Neajlov. Proiectul, implementat de Consiliul Județean Giurgiu, care deține lacul, a avut ca scop protejarea și revitalizarea ecosistemului.

Pe parcursul vizitei, ministrul Mediului a evaluat și zonele turistice intens frecventate din Parcul Natural Comana și, împreună cu echipa, a identificat soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de vizitare. Unul dintre planurile prioritare este construcția unui nou centru de vizitare modern și accesibil.

Parcul Natural Comana, o arie protejată de interes național, se întinde pe aproximativ 250 kmp, între fluviul Dunărea și municipiul București. Parcul adăpostește un patrimoniu natural remarcabil, cu ecosisteme rare și o biodiversitate excepțională. Delta Neajlovului, care acoperă 1.200 ha, include lacuri, canale și grinduri, iar fondul forestier al parcului (8.000 ha), un fragment din vechii Codri ai Vlăsiei, conține două rezervații naturale pentru protecția bujorului românesc de pădure și a ghimpelui pădureț, ambele specii fiind declarate monumente ale naturii.

În parc se găsesc 15 tipuri de habitate de interes european (dintre care 7 specifice zonelor umede), 1.153 specii de plante, 31 specii de pești (unul endemic), 11 specii de amfibieni, 10 specii de reptile, 212 specii de păsări, 40 specii de mamifere (inclusiv 6 specii de lilieci) și 146 specii de nevertebrate.