ℹ În două zile consecutive, pe 26 și 27 octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește doi sfinți cunoscuți ca mari rugători și făcători de minuni: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – sau Sfântul Dumitru, cum este cunoscut în popor – și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

Peste un sfert de milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de sărbătoarea lui fiind legate numeroase tradiții și obiceiuri, precum Focul lui Sumedru, dar și procesiuni și pelerinaje la biserici și mânăstiri din țară. Cel mai cunoscut este pelerinajul ce are loc în aceste zile la Patriarhia Română, unde este cinstit și protectorul Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou.

La mulți ani, cu sănătate și bucurii, tuturor celor ce astăzi și mâine își serbează onomastica!

ℹ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit – atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic – în ziua de 26 octombrie, dată la care a fost martirizat, în timpul domniei lui Maximian, pentru propovăduirea creștinismului, ca guvernator al Tesalonicului. În secolul al V-lea, moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, fiind considerat și ocrotitorul acestui oraș. Izvorâtor de mir, rugător și tămăduitor de boli pentru cei ce îi cer ajutorul, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat ca militar, un simbol al izbândei în războiul nevăzut.

ℹ Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut la sud de Dunăre, în satul Basarabovo, trăind într-o peșteră și nevoindu-se ca ascet. Moaștele sale au fost aduse la București și așezate cu mare cinste în Catedrala Patriarhală, în iunie 1774, sfântul Dimitrie cel Nou fiind proclamat oficial ocrotitorul orașului București, cu data de prăznuire în 27 octombrie. De atunci, au avut loc pelerinaje anuale ale credincioșilor la racla sa, dar și procesiuni ale acesteia, pentru ocrotire în vreme de primejdie și de epidemii.