Medicina este un domeniu în care multe reprezentante ale sexului frumos se afirmă cu profesionalism și empatie. Dar doamnele sunt performante și în multe alte arii profesionale.

În condițiile în care cele două fronturi armate din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt plăgile deschise ale celei de-a treia conflagrații mondiale, scrutinele care implică circa două treimi din populația Terrei se înscriu și ele ca simptome semnificative în cadrul acestei maladii globale numită „război hibrid”. Am remarcat cu toții trei prezențe feminine extraordinare care, cu multă ambiție, au intrat în vâltoarea geopolitică a finalului de an, înscriindu-se în lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Prima intrată în arena electorală a fost Salome Zurabișvili, președintele în exercițiu la acea dată al Republicii Georgia. Cu ascendentul moral al victoriei de acum patru ani, doamna Zurabișvili a abordat cu încredere scrutinul din mica țară caucaziană cu litoral la Marea Neagră. În condițiile în care titanul geopolitic din vecinătate și-a mobilizat toate forțele pentru a contracare o eventuală realegere, rezultatul nu a fost favorabil.

În schimb, Maia Sandu a câștigat clar al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la o diferență de peste zece procente față de contracandidatul său. Executivul de la Berlin declara că secțiile de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern și din capitală au fost vizate de amenințări cu bombă, calificând intimidarea total inacceptabilă. Acțiuni similare s-au întâmplat și la Bologna, Paris, Marseille, Liverpool, Madrid, dar și la București și Brașov. Ministrul german de Externe declara că manipularea, cumpărarea voturilor și amenințările cu bombă în secțiile de votare din „inima democrației” europene arată că președintele Federației Ruse nu are nicio intenție de a se opri de la războiul total. Este vorba chiar de „o încercare masivă și coordonată” de a-i împiedica pe moldovenii din Diaspora să-și exercite dreptul constituțional în alegerea președintelui. În aceeași cheie, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, laudă autoritățile din Republica Moldova pentru derularea cu succes a alegerilor, „în ciuda interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare a voturilor și dezinformare”.

Cât curaj și respect pentru Maia Sandu trebuie să fi avut românii din Transnistria sau Găgăuzia în față unor amenințări infinit mai mari decât cele din Germania, care nici măcar nu au transpirat în mass-media! Ce putere au dovedit moldovenii de peste Prut de a rezista tentației primirii unor sume semnificative de bani pentru a vota la comanda politică a Kremlinului!

Declarația Ursulei von der Leyen evidențiază „tipul rar de putere” al președintelui Moldovei prin care provocările extraordinare din acest scrutin au fost volatilizate. Știm că Maia Sandu este absolventă de Harvard, știm că a avut un mandat reușit în care a câștigat o enormă experiență. Oare la ce tip rar de putere se referă președintele Parlamentului European? Nu cumva la forța interioară incredibilă care a parat toate eforturile prometeice ale propagandei ruse, toate călătoriile electorale pe uscat și în aer, toate finanțele care au umflat pentru o zi conturile cetățenilor care au ales un avantaj personal pe termen scurt în favoarea unuia național pe termen lung?

Urmează Kamala Harris, o altă doamnă de pe culmile puterii, venită din poziția de vicepreședinte al administrației Joe Biden. Ea a purtat nu numai propria presiune electorală, ci și dorința de revanșă a altei democrate, ambițioasa Hillary Clinton. Un procuror cu Curriculum Vitae impresionant care, cel puțin până acum, nu a reușit totuși să-l învingă pe Donald Trump nici în arena profesională, nici în cea electorală.

Așadar, doamnele strălucesc nu numai în domeniul sănătății, ci și în geopolitică. Un trio excepțional, care merită tot respectul!

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.