În prima zi a anului, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe cel recunoscut drept dascăl al dreptei credințe și părinte al monahismului oriental, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe, Sfântul Vasile s-a născut într-o familie numeroasă, în secolul al IV-lea, din care nu mai puțin de opt membri au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe. Ca episcop al Cezareii Capadociei, a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, scrierile sale fiind de mare importanță teologică.

Practicant, prin excelență, al milosteniei, și-a folosit moștenirea părintească numai în scopuri caritabile, dragostea sa față de semeni desăvârșindu-se prin instituirea așezămintelor filantropice numite „vasiliade”, în care cei săraci, călători, bătrâni, bolnavi, orfani şi leproşi își găseau refugiu și sprijin.

Numeroasele tradiții ce se păstrează în această mare zi de sărbătoare contopesc bucuria Noului An cu cinstirea pe care neamul românesc a dăruit-o, încă din vechime, Sfântului Vasile, considerat ocrotitor al celor sărmani și „păzitor de duhuri rele”. Numele său, cu semnificația de „împărat”, este purtat de peste 600.000 români, care astăzi își serbează onomastica.

La mulți ani, Vasile! La mulți ani, Vasilica! Să avem, cu toții, un an bun, cu sănătate și puterea de a depăși orice încercare, sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare!