Epopeea concesionării pajiştilor şi păşunilor de la Corbi pare că nu se mai termină! Prima problemă a reprezentat-o suma cerută de administraţia locală. După ce s-a rezolvat această problema – studiind piaţa şi votând în acest sens în Consiliul Local – administraţia a avut de trecut o probă de foc, rar întâlnită în judeţul Argeş până la acest moment. Practic, majoritatea celor din Consiliul Local se aflau în stare de incompatibilitate dacă votau această procedura, cei din Corbi fiind recunoscuţi ca şi crescători de animale în mare parte.
Culmea minunilor administrative s-a întâmplat însă după ce s-au depăşit toate problemele legate de preţ, procedură etc., atunci când administraţia publică locală condusă de Anca Baciu a început să primească documentele de la potenţialii beneficiari. Când s-au cerut documentele justificative ce stau la baza cererilor de încredinţare directă sau de participare la licitaţie, reprezentanţii Primăriei Corbi au aflat cu stupoare că una dintre cele mai mari asociaţii din comună nu era aşa de mare cum se credea.
O asociaţie cerea teren în concesiune, chipurile, pentru un număr total de 194 de membri, şi ar fi reuşit astfel să obţină dacă vigilenţa autorităţilor nu ar fi fost bună nu mai puţin de 1.200 de hectare de păşuni şi pajişti pe care să îşi ducă animalele la păscut.
Însă, la o verificare mai atentă a actelor, autorităţile au descoperit că membrii nu erau aşa de membri cum se credea şi că asociaţia care pretinde că are 194 de membri avea doar nişte acte interne în baza cărora făcea această solicitare, şi nu o înscriere la instanţă, aşa cum cere legea.
Practic, exista un proces verbal intern al asociaţiei prin care se acceptau membri, proces verbal care, însă, ori nu a fost depus la instanţă, ori nu a fost acceptat de instanţă după caz. Cert este că, în fapt, din punct de vedere legal, asociaţia avea aproape 10 membri, şi spunem asta pentru ca 2 dintre ei au decedat în ultimii ani şi figurau în continuare ca membri.
Suma solicitată de Primăria Corbi pentru concesionarea pajiştilor şi păşunilor se ridică la 300 lei pe hectar şi este valabilă în cazul în care cetăţeanul este din localitate, primeşte prin încredinţare directă suprafaţa şi are animalele înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor.
În cazul celor care vor participa la licitaţie, suma porneşte de la 300 lei pe hectar şi ajunge până la maximul licitat de fiecare solicitant în parte.
O singură asociaţie a primit în primă fază aproximativ 25 de hectare de teren prin încredinţare, alături de câteva persoane fizice care au mers în afara asociaţiilor.
Rămâne, însă, întrebarea cum au reuşit în anii anteriori asociaţii de acest gen sa primească în tot judeţul suprafeţe care ar face să roşească şi casele regale ale Europei, dacă actele nu atestă în clar şi calitatea de membru? Rămâne de văzut dacă autorităţile competente se vor sesiza în aceste speţe în care vorbim de sume imense, şi inclusiv de nişte subvenţii de la stat, capitalizate se pare de nişte domni care s-au aşezat şefi peste asociaţii de acest gen ca peste SRL-urile proprii.
Până una-alta, măcar la Corbi vigilenţa celor care sunt plătiţi să respecte legea a dat roade şi lucrurile se vor relua pe o procedură corectă. În alte părţi… Dumnezeu cu mila şi statul cu pierderile şi subvenţiile plătite pe oiţe imaginare, visate de unii cu ochii deschişi!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.