Expert Forum a lansat „Harta proiectelor finanțate prin Programul Anghel Saligny”, care reflectă proiectele propuse de către primării și consilii județene și aprobate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Harta și baza de date, alături de mai multe statistici, sunt disponibile la adresa: https://expertforum.ro/harta-proiecte-saligny.

Câteva dintre concluziile principale pot fi consultate mai jos:

  • Au fost aprobate 4.604 din 7.545 proiecte depuse, fără a include proiectele pentru sistemele de distribuție a gazelor naturale și cele pentru județul Galați, pentru care nu au fost publicate încă datele. Comparativ, în PNDL au fost aprobate peste 11.600 proiecte în valoare de peste 44 miliarde lei.
  • Proiectele aprobate valorează 50 miliarde de lei, raportat la 137 miliarde de lei, cât reprezintă suma totală solicitată.
  • Valoarea medie a proiectelor a crescut semnificativ față de PNDL.
  • Trei sferturi din fondurile aprobate vor merge spre comune, cu aproximativ 3% mai mult decât în cazul alocărilor din PNDL.
  • Cele mai mari sume pe cap de locuitor au fost alocate unor localități care au o populație redusă, incluzând Brebu Nou, Bătrâna sau Pestișu Mic. Cele mai mici se regăsesc în sectoarele Bucureștiului, între 51 și 77 lei.
  • Proiectul cu cel mai mare buget aprobat este implementat de un Parteneriat C.J. Bihor/Oradea – Inel rutier metropolitan Oradea, în valoarea de 201 milioane lei, iar cel mai mic valorează 58.488,73 lei, fiind implementat de comuna Finta din Hunedoara. Comparativ, cel mai mare proiect finanțat din PNDL a fost de 164 milioane lei, în județul Satu Mare, iar cel mai mic de 1.200 lei la Putineiu (Giurgiu).
  • În cazul a 628 UAT-uri, sumele aprobate sunt identice cu cele solicitate.
  • În cazul unui număr de 1.557 UAT-uri, a fost aprobat același număr de proiecte ca cel de propuneri înaintate către minister, iar în 310 cazuri, peste jumătate. Un număr de 1.196 UAT-uri au primit jumătate sau mai puțin din numărul proiectelor depuse, iar 10 UAT-uri au primit mai puțin de 10%. Procentul cel mai mic se regăsește la C.J. Bistrița Năsăud, care a primit 1 din 27 proiecte. Municipiul București a depus 38 proiecte și nu s-a aprobat niciunul, însă Sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 au primit 138 milioane lei.
  • Municipiul Craiova este localitatea care a avut cel mai mare succes la aprobarea proiectelor, 31 din 31 depuse, fiind urmat Slatina, Otopeni și Târgu Secuiesc.
  • 2.050 UAT-uri au primit câte un singur proiect, iar 782, câte două proiecte. Numărul maxim de proiecte aprobate este de 38 (Municipiul Hunedoara).
  • Alocarea de fonduri pare a fi relativ echilibrată politic, apropiată de rezultatele alegerilor din 2020. Astfel, PSD a primit 44% din fonduri, PNL 40%, iar UDMR aproape 7%.
  • În majoritatea județelor, sumele aprobate pentru localități corespund cu procentele obținute de partide la alegerile din 2020. Există câteva județe unde PSD (BH, CT, SM, VN) sau PNL (CL) par a avea o deviație mai mare comparativ cu rezultatele electorale, însă diferențele sunt de sub 10%.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.