Ca urmare a activității desfășurate de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești în sprijinul conservării și promovării patrimoniului cultural imaterial românesc, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș a obținut statutul de partener al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

„Având în vedere că metodologia elaborată la începutul acestui an de Comisia Națională a României s-a adresat instituțiilor de cultură care desfășoară activități cu caracter educațional, științific sau cultural cu relevanță pentru agenda UNESCO în plan național și internațional, am aplicat și noi pentru dobândirea statutului de partener al CNR UNESCO. Pe lângă programul anual de activități al instituției noastre, din care reiese clar continuitatea în ceea ce privește conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, probabil a contat foarte mult și participarea cu succes a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești în proiectul Together Yesterday and Today. You and Me!, organizat în primăvara acestui an de doamna profesor Mirela Tanc sub auspiciile CNR UNESCO, la Expoziția Internațională Dubai 2022”, a declarat Elena Iagăr, managerul interimar al CJCA Argeș.

„Atelierul de confecționat mărțișoare, mentorat online de Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești în cadrul acestui eveniment, a adus în fața participanților prin intermediul tehnologiei, un adevărat regal artistic organizat de această școală, sub coordonarea directoarei Elena Iagăr cu participarea cursanților Secțiilor de Ţesut-Cusut de la Bogați (coordonator Flory Buia) și Popești (coordonator Veronica Iordăchiță), meșterilor populari Marilena Iosifaru, din Corbeni și Viorica Olivotto, din Nucșoara, Ansamblurilor de dansurilor populare Murgulețu din Popești (instructor Gheorghe Iordăchiță) și Doruri de câmpie din Hârsești (instructor Loredana Costache) și profesorilor George Mărgineanu, Dragoș Dinescu și Cătălin Iancu”, se arăta în comunicatul oficial al CNR UNESCO publicat la finalul evenimentului.

„Școala Populară a participat, de-a lungul anilor, la mai multe evenimente sub patronajul UNESCO, cele mai reprezentative fiind Festivalul Art&Tolerance de la Vence, Franța, Sile Folk Festival Treviso, Italia, dar în calitate de parteneri sau invitați. Acum vom putea organiza și noi evenimente sub sigla CNR UNESCO, primul fiind Tabăra Internațională de Meșteșuguri Tradiții din regiunea ta, ce va avea loc la Cabana Voina în perioada 30 august-2 septembrie 2022”, mai spune Elena Iagăr.

Reprezentând o formă de susținere și confirmare cu valențe reputaționale, statutul de Partener Instituțional acordat de CNR UNESCO nu implică aspecte financiare şi nici nu dă beneficiarului dreptul de a utiliza infrastructura Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. După desemnare, partenerului instituțional i se va acorda dreptul de a utiliza logo-ul oficial al CNR UNESCO.

În mod excepțional, ciclul de desemnare din anul 2022 a fost deschis exclusiv instituțiilor aflate în subordinea Consiliilor Județene, celor 6 sectoare ale Municipiului București, precum și comunelor. Restul instituțiilor au la dispoziție programele UNESCO.

Ciclul de desemnare din anul 2022 a limitat numărul de desemnări la:

  • 2 pentru fiecare din cele 8 macro-regiuni de dezvoltare, în cazul instituțiilor publice coordonate de Consiliile județene;
  • 1 pentru fiecare județ, în cazul instituțiilor publice coordonate la nivelul comunelor;
  • 3 pentru municipiul București, în cazul instituțiilor publice coordonate la nivelul sectoarelor municipiului București.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.