Odată cu venirea primăverii şi demararea curăţeniei specifice acestui anotimp, una dintre principalele cauze de incendiu o reprezintă arderea în condiţii necorespunzătoare a resturilor vegetale.
Un pericol mai mare apare atunci când arderea vegetaţiei se face în apropierea construcţiilor sau altor material combustibile, precum şi în zona fondului forestier.
Persoanele fizice şi juridice ce desfăşoară acţiuni de ardere a miriştilor, stufului şi a vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi a altor material combustibile sunt obligate să respecte prevederile reglementărilor în domeniu, astfel:
- aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt şi la lăsarea întunericului;
- supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
- curăţarea de vegetaţie uscată în jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- după arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
- arderea resturilor la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
- asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, mături etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit. b) şi art. 94 alin. 1, litera n) din Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/22.12.2005 privind protecţia mediului și a HCL Corbi nr. 4 din 27.10.2010 referitoare la executarea focului deschis pe raza UAT Corbi, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul din partea Primăriei Corbi, informarea în prealabil a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor natural protejate.
Nerespectarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor privind utilizarea focului deschis constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
Conform articolului 96, alin. (1), pct. 9, din O.U.G. 195/2005, modificată cu Legea 265/2006, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Autorităţii pentru Protecţia Mediului şi fără informarea în prealabil a Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă se sancţionează cu amendă cuprinsă intre 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi amendă cuprinsă între 25.000 şi 50.000 lei pentru persoane juridice.
În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (3), lit. r) şi s) din H.G.R. nr. 537/2007 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Constituie contravenţii silvice (conform Legii 171/2010) şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte:
- art. 9, lit. b) aprinderea focului în fondul forestier naţional în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii;
- art. 10, lit. a) încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor specifice fondului forestier, în zonele limitrofe acestuia, precum şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier.
În caz de situaţii de urgenţă, apelaţi 112!
ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR COMUNEI CORBI!
Măsuri pentru prevenirea situațiilor de urgență în gospodărie:
- Verificați și curățaţi sursele de căldură (centrale și sobele cu acumulare de căldură) și coșurile de evacuare a fumului (curățate, tencuite în pod). Se va verifica cu atenție zona de trecere prin tavan (mai ales la casele care nu au placă de beton) și zonele de trecere a coșurilor prin acoperiș, deoarece la majoritatea caselor, coșul de evacuare trece foarte aproape de lemnărie. Izolați foarte bine aceste treceri cu materiale necombustibile, deoarece pot duce la incendii în cazul în care coșul ia foc.
- Nu supraîncălziți sursele de căldură!
- Pentru aprinderea focului în sobe sau centrale nu folosiți materiale inflamabile (benzină etc.).
- Verificați instalațiile electrice, nu le suprasolicitați și nu folosiți improvizații!
- Cei care folosesc prelungitoare subdimensionate se expun la riscuri, deoarece acestea se încălzesc și pot declanșa incendii.
- La schimbarea buteliilor de aragaz, nu verificați etanșeitatea cu flacără (se folosește apă cu săpun).
- Atenție la afumarea produselor în afumători (care în general sunt așezate pe lângă casă sau anexe gospodărești).
- Nu faceți foc deschis în apropierea clădirilor, anexelor gospodăreşti, clăi de fân, deoarece pot sări scântei și să se declanșeze incendii.
- Depozitele de furaje (clăi de fân, șure) să fie așezate la distanță de case sau anexe, să fie împrejmuite și să se evite efectuarea de focuri deschise în apropierea acestora.
- Supravegheați copiii să nu se joace cu focul în zonele cu materiale combustibile.
- Nu îngustați și nu blocați drumurile (căile de acces) prin parcarea de autoturisme, depozitare de materiale (balast, lemne), deoarece pot împiedica accesul forțelor de intervenție în caz de situații de urgență.
- Nu blocați accesul la hidranții de incendiu prin parcarea mașinilor sau alte depozite de materiale (minim 2 metri distanță de aceștia).
- Curățați crengile pomilor care atârnă în drum îngustând și mai mult căile de acces şi împiedicând accesul autospecialelor. La intervenții, orice minut contează!
În caz de situații de urgență apelați 112!
Șef SVSU Corbi, ing. Viorel Anghel, tel. 0764.406.694.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.