„Am deosebita plăcere de a acorda Municipiului Curtea de Argeș trofeul Excelență în transport public și mobilitate, cu ocazia Galei AMR 2021 – ediția a IV-a, eveniment ce recompensează performanța administrațiilor municipale și constituie un exercițiu de multiplicare a bunelor practici. Vă transmit felicitări personale și aprecieri în numele Asociației Municipiilor din România pentru implicarea și rezultatele remarcabile de care municipalitatea pe care o reprezentați a dat dovadă” – ne-a informat edilul-şef Constantin Panţurescu.
„Mesajul și trofeul primite din partea președintelui AMR, Emil Boc, sunt o onoare pentru mine și colegii care lucrează la proiectele finanțate din fonduri europene și, de asemenea, ne încurajează să continuăm în același ritm! Proiectul care a fost premiat la Gala AMR 2021, ediția a IV-a, pentru Excelență în transport public și mobilitate este Dezvoltarea transportului public în Municipiul Curtea de Argeș, proiect ce va schimba complet transportul public local din municipiul nostru”, ne-a declarat Constantin Panţurescu.
În cele ce urmează o să vă prezentăm o scurtă descriere a proiectului în cauză. Astfel, „Dezvoltarea transportului public în Municipiul Curtea de Argeș – cod SMIS 130760” vizează dezvoltarea transportului public în urbe şi reducerea emisiilor GES prin îmbunătățirea condițiilor de deplasare, creșterea mobilităţii cetăţenilor prin modernizarea sistemului de transport public local, respectiv prin creșterea siguranței și confortului participanților la trafic.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt acestea:
- Realizare garaj/autobază, inclusiv infrastructura tehnică aferentă.
- Modernizarea transportului în comun prin achiziționarea de autobuze electrice (14 buc.).
- Construirea/amenajarea/modernizarea stațiilor de transport public.
- Construirea stațiilor de alimentare a autobuzelor electrice.
- Modernizarea transportului în comun prin implementarea unui sistem de management informatizat.
- Crearea/extinderea/modernizarea sistemelor de bilete de călători.
- Reabilitare stradă Lt. Pavelescu – cele două tronsoane care asigura accesul spre garaj/autobază.
Rezultatele aşteptate generale:
- Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an): valoare estimată pentru primul an de implementare a proiectului/anul de bază 2019, 0.000; valoare estimată pentru primul an de după finalizarea implementării proiectului, 2023, 1.091; valoare estimată pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare, 2027, 1.272.
- Creșterea anuală estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători construite/modernizate/extinse (nr. pasageri): valoare estimată pentru primul an de implementare a proiectului (anul de bază) 2019, 0.000; valoare estimată pentru primul an de după finalizarea implementării proiectului, 2023, 1.331; valoare estimată pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare, 2027, 2.665.
Rezultatele aşteptate în funcţie de activităţile proiectului:
- Troleibuze/autobuze achiziționate (nr.): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 14.
- Stații de reîncarcare electrică achiziționate/instalate/construite pentru autobuzele alimentate electric (nr.): valoare
estimată la finalul implementării proiectului, 18. - Depouri/autobaze pentru transportul public urban construite/modernizate/reabilitate/extinse (nr.): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 1.
- Stații de transport public construite/modernizate/reabilitate (nr.): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 52.
- Sisteme de e-ticketing create/modernizate/extinse (nr.): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 1.
- Sisteme de managementul traficului, precum si alte sisteme de transport inteligente create/modernizate/extinse (nr.), după caz: valoare estimată la finalul implementării proiectului, 1.
- Lungime infrastructură rutieră (cu statut de stradă urbană) utilizată prioritar de transportul public de călători în vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport
reabilitată (km): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 0,464. - Aliniamente de arbori şi arbuști plantați (nr.): valoare estimată la finalul implementării proiectului, 58.
Data de începere proiect: 04.07.2019.
Perioada de implementare a proiectului: 04.07.2019-31.10.2022.
Valoarea totală a proiectului: 47.028.577,51 lei, din care: contribuţia UE (FEDR): 37.345.253,38 lei; contribuţia Buget Naţional: 5.711.627,01 lei; contribuţia beneficiarului: 938.211,84 lei.
Taxa pe valoarea adăugată neeligibilă aferentă cheltuielilor eligibile privind achiziția mijloacelor de transport public – 3.033.485,28 lei – va fi suportată de la Bugetul de Stat, în conformitate cu legislația în vigoare (O.U.G. 40/2015 cu modificările şi completările ulterioare, art. 9, lit. o).
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.