✍️ În cadrul ședinței lunare ordinare din decembrie a Consiliului Local din Curtea de Argeș, desfăşurată în data de 18, unul dintre subiectele dezbătute a fost aprobarea noilor taxe și impozite pentru anul 2025, indexate conform legii, cu rata inflației anului precedent, de 10,4%. Totuși, pe lângă aprobarea acestei actualizări obligatorii, s-a pus în discuție o inițiativă menită să sprijine dezvoltarea economică pe termen lung a orașului.
Propunere pentru reducerea impozitelor din 2026
Ing. Liviu Nicolae, consilier municipal PNL Curtea de Argeş și președintele Comisiei de Comerț și Servicii, a adus în atenție oportunitatea unei analize economice amănunțite, având în vedere faptul că, începând cu anul viitor, Curtea de Argeș va beneficia de prezența a trei noi spații de producție (fabrici). Aceste investiții vor aduce zeci de mii de metri pătrați construiți și o suplimentare semnificativă a bugetului local, prin taxele și impozitele colectate.
În acest context, domnia sa a propus, concret, ca administrația locală să ia în considerare o reducere a cotelor de impozitare pentru anul 2026, conform limitelor stabilite de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Reducerea ar putea fi aplicată astfel:
• Clădiri rezidențiale persoane fizice: reducere față de 0,11% (interval legal 0,08%-0,2%).
• Clădiri nerezidențiale persoane fizice: reducere față de 0,5% (interval legal 0,2%-1,3%).
• Clădiri rezidențiale persoane juridice: reducere față de 0,11% (interval legal 0,08%-0,2%).
• Clădiri nerezidențiale persoane juridice: reducere față de 1,23% (interval legal 0,2%-1,3%).
Un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri
Prin această inițiativă se dorește transmiterea unui semnal clar către mediul de afaceri: dacă dezvoltarea economică a orașului continuă să crească, iar bugetul local beneficiază de un excedent, administrația locală este deschisă să ajusteze nivelul taxelor. Scopul este acela de a sprijini atât rezidenții, cât și investitorii, creând un mediu fiscal atractiv.
„Orașul nostru este într-un moment de creștere economică semnificativă! Prezența celor trei noi capacități de producție va aduce beneficii majore bugetului local, iar în acest context, avem oportunitatea de a analiza, pentru 2026, posibilitatea reducerii cotelor de impozitare fără a afecta veniturile primăriei. Este important să demonstrăm că suntem un oraș prietenos cu mediul de afaceri, iar taxele pot scădea în funcție de volumele generate”, a declarat consilierul municipal Liviu Nicolae în plen, în argumentarea propunerii.
Pașii următori
Primarul Constantin Panţurescu a fost solicitat să analizeze impactul bugetar al acestei propuneri pentru anul 2025 și să vină cu o strategie detaliată pentru 2026. Decizia finală va fi luată în urma unui raport financiar care să includă veniturile generate de noile fabrici și prognoza bugetară pe termen lung.
Această inițiativă reflectă o viziune modernă de administrare locală, care îmbină responsabilitatea fiscală cu sprijinirea dezvoltării economice. Rămâne de văzut cum vor evolua discuțiile și dacă exemplul dat de orașe precum Oradea, unde taxa pe clădiri – persoane juridice este 1,15% (față de 1,23% la Curtea de Argeș!), va inspira si decidenții municipiului nostru.