# Consilierii USR şi PMP s-au abţinut, iar liberalul Cristian Mitrofan nu a votat din cauza unei plângeri la ANI!

Din data de 28 februarie, municipiul Curtea de Argeş are aprobat bugetul pentru acest an. La cea mai importantă şedinţă de consiliu au participat toţi aleşii locali, în frunte cu primarul Constantin Panţurescu, viceprimarul Ştefan Dumitrache şi reprezentanţii partidelor politice care au câştigat locuri în legislativ: Ana Răduţu Babeţ, Loredana Stancu, Ion Şerban, Marius Deaconu, Răzvan Bădescu, Viorel Popescu, Florian Badea şi Ionuţ Andrei (PSD), Cristian Mitrofan, Mădălin Marinescu, Doru Georgescu şi Marius Octavian Moisescu (PNL), Bogdănel Marina, Ovidiu Bucur şi Mihai Nicodim (USR), Daniel Petrescu şi Nicolae Cătălin Tiţa (PMP) şi Emanoil Lică (PRO România). Întrunirea a fost condusă de preşedintele de şedinţă Ana Răduţu Babeţ, alături de care s-a aflat şi secretarul general Janina Zarioiu.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu atmosfera din C.L. Curtea de Argeş, şedinţa în care s-a aprobat bugetul local a putut fi caracterizată drept una liniştită. Asta deoarece „iniţiaţii” se obişnuiseră cu veşnicele vociferări din partea celor doi autointitulaţi lideri ai opoziţiei locale, Daniel Petrescu şi Bogdănel Marina. Este drept şi că acestea se înregistrau în momentul în care, pentru respectarea regulilor de distanţare fizică din timpul pandemiei, aleşii locali luau loc în sală şi acolo se puteau desfăşura în voie. Ei bine, de această dată, aceştia s-au aşezat la masa de consiliu. Probabil „încorsetaţi” în fotoliile confortabile, mai ales cei aflaţi la primul mandat s-au liniştit instantaneu.

Şi când Petrescu a avut un puseu de tensiune şi s-a ridicat din scaun revoluţionar, arătându-i cu degetul pe „inamicii” doctrinari şi mărind cantitatea decibelilor, a fost potolit rapid de preşedintele de şedinţă, dna Răduţu, care i-a amintit câteva dintre prevederile Codului administrativ şi ale Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Local Curtea de Argeş, pe care se presupune că şi l-au însuşit cu toţii…

Cristian Mitrofan: „Dna preşedinte, eu nu particip la votarea acestui punct. Mi-ajunge o plângere la ANI pentru incompatibilitate!”

Din start, primarul Constantin Panţurescu a dorit să facă următoarea declaraţie: „Am avut o discuţie punctuală pe comisii şi trebuie să recunosc că a fost cea mai constructivă dezbatere pe buget de când sunt eu la primărie. Asta înseamnă că pe toată lumea interesează bunul mers al localităţii pentru care suntem aici. Amendamentele sunt cele despre care am discutat defalcat”.

Preşedintele de şedinţă Ana Răduţu Babeţ le-a amintit în cele ce urmează: „Este vorba despre sumele defalcate din TVA pentru creşă, sumele pentru bursele şcolare şi un al treilea amendament susţinut de către dl Marina, pentru alocarea sumei de 200.000 lei pentru amenajare şi reabilitare a Stadionului Municipal. Alocarea executivului este de 30.000 de lei”.

A fost momentul în care Cristian Mitrofan a făcut următorul anunţ: „Dna preşedinte, eu nu particip la votarea acestui punct. Mi-ajunge o plângere la ANI pentru incompatibilitate! O rog pe dna secretară să consemneze în procesul verbal poziţia mea”. „Dle Mitrofan, nu are nicio legătură cu bugetul, vă garantez eu că nu aveţi nicio problemă dacă votaţi, dar, mă rog…”, a încercat Panţurescu să-l convingă pe liberal să revină asupra deciziei. „Ştiu, dl primar, dar e mai bine aşa!”, a fost răspunsul lui Cristian Mitrofan. În aceste condiţii, ceilalţi 18 aleşi locali au votat în unanimitate amendamentele privind sumele defalcate pentru creşă şi cele pentru bursele şcolare.

Ceartă pe banii alocaţi pentru modernizarea Stadionului Municipal: „În luna august-septembrie se va termina cu tot deranjul din oraş!”

Cel de-al treilea privind alocarea sumei de 200.000 de lei pentru lucrări de modernizare la Stadionul Municipal a generat discuţii în contradictoriu între iniţiatorul Marina şi edilul-şef Panţurescu. „I-am explicat dlui Marina că la stadion avem poziţie bugetară prinsă. Neavând acum niciun proiect, niciun deviz, niciun S.F., dăm drumul la treabă ca să vedem ce facem în continuare şi, în urma discuţiilor ulterioare tot în consiliu, la primare rectificare venim şi mai punem, mai luăm. Acum depinde ce vrem să facem”, a spus primarul. „Ştim cu toţii în ce stare se află baza de la stadion, ştie şi domnul primar. La finalul anului trecut am depus un amendament la rectificarea bugetară prin care v-am solicitat fix această sumă, 200.000 lei. Dvs. aţi venit acum în buget doar cu 30.000 lei. E prea mică suma…”, s-a plâns Marina.

Panţurescu a replicat: „Dl Marina, dacă vreţi să facem ceva, avem nevoie de un S.F., de un proiect, de un deviz şi nu sunt eu Mafalda, ca alţii, să ştiu că acolo, cu nişte bani, fac nişte lucruri”. „Păi vreţi acum să vă facem noi şi treaba dvs., dl primar?”, nu s-a lăsat mai prejos Marina. „Dar nişte trotuare putem să facem cu nişte bani? Suma de 30.000 de lei este mult prea mică. Amendamentul nostru presupune alocarea unei sume serioase, pentru că stadionul ăla nu are nici reţea de gaze şi, la momentul acesta, cu ce se întâmplă în piaţa de energie, nu cred că mai este fiabilă o conectare la reţeaua de gaze. Cetăţenii oraşului s-au săturat de reparaţii trotuare, însă dacă dvs. vreţi să continuaţi aşa, nu aveţi decât, e OK, aveţi majoritate în consiliu, puteţi să treceţi peste noi”, a spus liderul USR.

„Vedeţi-vă de treabă cu trotuarele pentru că sunteţi pe lângă subiect! Sunt contracte în derulare de anul trecut şi nu putem lua bani de acolo pentru ce vreţi dvs. Avem un proiect în valoare de 10 milioane de euro care trebuie dus la capăt. Şi anul acesta vă garantez că undeva în luna august-septembrie se va termina cu tot deranjul din oraş şi va arăta altfel urbea!”, a conchis Panţurescu.

La votul pentru aprobarea amendamentului, acesta a picat cu scorul de 8-10 (au votat pentru consilierii USR, PMP şi PNL – mai puţin Cristian Mitrofan, iar împotrivă cei 9 consilieri PSD şi cel de la PRO România).

Daniel Petrescu: „Nu putem analiza un dosar de şedinţă de 500 de pagini în numai 3 zile!”

Liderul PMP Curtea de Argeş a cerut cuvântul şi a avut următoarea intervenţie: „Aşa cum ni se cere nouă, consilierilor locali, să respectăm Codul administrativ, vă rog să îl respectaţi şi dvs. Dacă dvs. consideraţi că putem analiza un dosar de şedinţă de 500 de pagini în numai 3 zile, inclusiv sâmbăta şi duminica, e problema dvs. Eu nu pot accepta aşa ceva. Atunci când avem şedinţe ordinare, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie materialele cum scrie în Codul administrativ, cu 5 zile înainte. Nu cred că în istoria C.L. Curtea de Argeş s-a pomenit ca pe lângă buget să fie pe ordinea de zi a unei şedinţe încă 25 de proiecte de hotărâre. Am curaj să întreb orice coleg indicaţi dvs. şi sunt sigur că habar nu are ce votează. Organigramele le puteam trece într-o şedinţă extraordinară; când este vorba despre buget, mie nu-mi ajunge o zi întreagă la cât e de discutat!

Am citit şi eu printre rânduri că se alocă pentru renovare trotuare suma de 245.000 lei. Care trotuare? Ştiu ce am discutat în comisie, Bulevardul Basarabilor şi str. Victoriei. Dar văd că mai apare încă o dată suma de 245.000 lei…”, a spus Petrescu

Primarul Panţurescu a răspuns astfel: „Vi s-a explicat în comisiile reunite, dar atunci nu aveam presa în sală. Au fost porţiuni unde nu a fost cadastrat, gen în faţa Primăriei, unde în proiectul vechi era prins până la rondul de flori”. „Şi vă era greu să scrieţi în documentaţie reabilitare trotuare în faţa Primăriei?”, a spus Petrescu. „Păi de fapt e vizavi de Primărie, pe partea cealaltă”, a închis discuţia Panţurescu.

Doru Georgescu: „Oraşul trebuie să funcţioneze, iar banii trebuie cheltuiţi cum scrie la lege!”

Unul dintre cei mai experimentaţi membri ai legislativului municipal, liberalul Doru Georgescu, a avut următoarea intervenţie: „Lucrurile sunt prea complexe în acest moment pentru a avea discuţii neprincipiale şi nefolositoare dezvoltării oraşului. Am avut această discuţie şi pe dezbaterea publică, la care au fost prezenţi o parte dintre cei care sunt în sală. Aceştia şi-au expus punctele de vedere, le-aţi notat, le-aţi trecut, aţi promis că veţi ţine cont de toate aceste propuneri care sunt. Nu mai discutăm, e încheiată treaba! Totul se va face funcţie de posibilităţile şi de ceea ce avem noi în primărie. Dacă ne uităm numai la prevederile legale ale Direcţiei de Asistenţă Socială sunt imense sume de bani… Trebuie să facem să funcţioneze acest consiliu, acest oraş, iar banii să fie cheltuiţi exact aşa cum scrie la lege!”.

Observaţiile lui Ion Şerban

„Aşa cum am spus în comisiile reunite, aş vrea să se consemneze şi în procesul verbal ca toate instituţiile ordonatoare terţiare de credite să facă ceea ce am promis, bugete proprii. La lista obiectivelor de investiţii pe care ne-aţi prezentat-o, ar fi trebuit copiate cele din 2017, 2018, 2019 etc. în care să se arate continuitatea – valoarea iniţială a proiectului care a fost, cât s-a bugetat şi cât a mai rămas de achitat în cel din 2022. Încă o problemă serioasă pentru dezvoltarea municipiului Curtea de Argeş ar fi ca viteza investiţiilor să fie mult mai mare”, a spus alesul social-democrat.

Bugetul a fost adoptat cu 13 voturi pentru, 5 abţineri şi o neparticipare!

„Suma din bugetul participativ să fie trecută în procesul verbal” – aceasta a fost rugămintea consilierului liberal Mădălin Marinescu, cel mai fervent susţinător al acestei iniţiative. Apoi s-a trecut la votul propriu-zis al bugetului municipal pentru 2022, acolo unde s-au înregistrat aceste rezultate: 13 voturi pentru (9 PSD, 3 PNL, 1 PRO România), 5 abţineri (3 USR, 2 PMP), iar liberalul Cristian Mitrofan nu a participat la vot. „Deci aţi votat împotriva bugetului! Sper să nu mai veniţi, dragi colegi, cu propuneri de la cetăţeni sau de unde veniţi, fiindcă dacă nu aţi votat bugetul…”, a spus primarul Panţurescu. „Nu, nu, vă lăsăm pe dumneavoastră să le faceţi pe toate!”, a venit replica lui Bogdănel Marina.

Bugetul din acest an este de 175.755.000 lei, adică 35 milioane euro. Pentru dezvoltarea oraşului a fost alocată suma de 125.785.900 lei, iar pentru funcţionarea instituţiilor 49.969.100 lei.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.