Localnicii din Coșești nu sunt scutiți de la o vreme de vizitele, din ce în ce mai dese, ale urșilor. Sălbăticiunile își fac apariția pe ulițele satului ori pe ogoarele fermierilor atât noaptea, cât și în toiul zilei. În aceste condiții, e de la sine înțeles că oamenii trăiesc cu o teamă continuă. „Pentru mine e limpede că modul în care autoritățile centrale au ales să gestioneze această problemă este unul extrem de defectuos. Rezultatul? Comunitățile trăiesc într-o stare evidentă de disconfort. Mai pe românește, cu frica-n sân!
Relocarea acestor animale nu e o soluție eficientă. Iar simpla lor izgonire, atunci când pătrund în arealele locuite, cu atât mai puțin! Nu mai vorbesc de resursele și banii irosiți la fiecare intervenție: Poliție, Jandarmerie, Ambulanță, responsabil fond de vânătoare etc. O mobilizare care, însă, nu rezolvă nici pe departe problema pe fond. Apoi, acele mesaje RO-ALERT, care stârnesc panică generală în comunitate… În plus, pot demonstra cu argumente oricărui iubitor de animale că acceptarea urșilor în zona comunităților umane nu face decât rău acestor animale. În preajma oamenilor își procură mult mai ușor hrana. Reversul este că în sălbăticie nu vor mai fi capabili să supraviețuiască, să vâneze așa cum le dictează instinctul de prădător. E foarte clar că trebuie regândit felul în care trebuie să protejăm această specie, în așa fel încât să ne putem proteja în primul rând noi, oamenii!”, a spus primarul Nicolae Pană.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.