În zilele acestea pline de mult zgomot și sloganuri aruncate peste gard pentru a distrage atenția de la lucrurile care contează cu adevărat, vă propun să aruncăm o scurtă privire peste fotografia momentului. O privire obiectivă, dincolo de orice interpretări tendențioase sau interese așa-zis politicianiste.

Avem una bucată Pitești, orașul nostru, condus de 33 de ani de administrația PSD, atât la vârful Executivului cât și în Consiliul Local Pitești. În 1990, Piteștiul era una dintre puterile economice ale țării. Pornea cu un avantaj net în fața majorității municipiilor. Județul Argeș, în sine, lua un start favorabil cu trei mari super-puteri economice drept vârf de lance: Dacia, ARO și Arpechim, cu toată industria pe orizontală pe care o generau. Astăzi ne-a mai rămas doar Dacia.

Revenind la Pitești, anul de grație 2023. Uzina Dacia, aflată odinioară în aria noastră administrativă, nu ne mai aparține. Arpechimul a fost falimentat. Industria pe orizontală s-a subțiat constant. Rolast, Combinatul pentru Prelucrarea Lemnului, Întreprinderea de reţele electrice Piteşti, Întreprinderea de motoare electrice Piteşti, Argeșeana, Textila, Fabrica de tananţi, TCIND, Fabricile de Butoaie, Matrițe, Placaj, Furfurol, Drojdie furajeră… toate acestea sunt de domeniul trecutului.

În mod evident, noile realități venite la pachet cu democrația câștigată după 1989 necesitau o reinventare și apariția unor industrii noi.

Ce am pus noi în loc, în 33 de ani? Aceasta este prima și cea mai dureroasă întrebare.

De 20 de ani, administrația PSD Pitești, a cărui președinte a fost mult timp, și încă mai este, primarul actual al Piteștiului, nu a fost capabilă să facă un singur parc industrial. Rețineți, nici măcar unul singur!!!

Și la începutul acestui mandat, primarul PSD spunea că parcul industrial este prioritate și că va rezolva încă din primele zile de mandat chestiunile care țin de birocrație. Iată-ne în al treilea an de mandat!

Între timp, județul vecin – Brașovul – tocmai și-a făcut aeroport, dincolo de parcurile industriale care au făcut din acest județ un pol de putere economică. La Oradea, numărul parcurilor industriale a ajuns deja la șase, iar în acest mandat s-au pus bazele primului parc industrial cu terminal cargo aerian. De asemenea, prin PNRR va fi finanțat și un parc fotovoltaic. Multe administrații locale s-au întrecut să depună astfel de proiecte, ca să-și asigure independența energetică, ceea ce presupune costuri infinit mai mici sau zero pentru iluminatul public și consumul energetic al clădirilor publice.

Prahova are 16 parcuri industriale în municipiul Ploiești și în jurul acestuia, urmată de Cluj, cu 12 parcuri industriale.

PNRR, în sine, a fost un vehicul financiar în care multe administrații locale s-au grăbit să găsească un loc cât mai în față. În Regiunea Sud-Muntenia, vecinii de la Târgoviște au atras peste 56% dintre fonduri! Cu un rușinos procent de 14%, Piteștiul se poate lăuda că a bătut, totuși, Slobozia…

Cu fonduri prin PNRR, alte administrații locale și județene au aplicat pentru construirea unui spital nou. De câți zeci de ani se vorbește despre un spital nou la Pitești, în care să nu-ți fie frică să intri de teamă că ai putea ieși între patru blăni din cauza complicațiilor generate de infecțiile nosocomiale? Cred că din mandatul al doilea al primarului Tudor Pendiuc. Am pierdut până și trenul spitalelor regionale. Între timp, vecinii de la Mioveni și-au făcut spital. Bravo lor!

Cu fonduri prin PNRR s-au făcut investiții masive în reabilitări energetice și energie verde. Am propus montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice. Mi s-a râs în nas prin presa de primar, spunându-se că ar fi SF-uri. Alte administrații transformă zilnic în realitate aceste așa-zis SF-uri. Am propus realizarea de parcări fotovoltaice. Mi s-a spus că se va face, mai întâi, o inventariere. Nici până acum nu au terminat de… numărat.

Mă uit cu ciudă spre alte administrații și văd cum sunt ridicate, în timp record, școli și grădinițe noi, cum sunt modernizate și dotate după ultimele standarde. În Pitești, părinții cumpără uși la clase, schimbă parchetul și băncile. Pe banii lor se repară toaletele. Pe banii lor se cumpără dulăpioare pentru ca micuții să nu mai care în spate kilograme întregi de materiale didactice.

Suntem în 2023 și nu avem un PUG al Piteștiului! Se vorbește despre el de pe vremea lui Tudor Pendiuc! Planul Urbanistic General reprezintă Biblia oricărei localități, este baza dezvoltării corecte și sustenabile a orașului. Nu este de mirare de ce la Pitești ne-am ales cu haos total în zona de urbanism, haos patronat mulți ani, în calitate de președinte al Comisiei de Urbanism al Consiliului Local, de către actualul primar PSD, Cristian Gentea.

Suntem în 2023 și nici acum nu s-a realizat acea foaie de parcurs a orașului pentru viitorii 10-20 de ani. Mergem în orb, fără nicio strategie coerentă de dezvoltare.

Mediul de afaceri vorbește de cel puțin 15 ani despre dezvoltarea orașului de-a lungul râului Argeș. O zonă de agrement ar reprezenta un adevărat magnet turistic și un generator de fonduri la bugetul local. Nu mai vorbesc despre oportunitățile oferite mediului de business și despre locurile de muncă ce s-ar putea crea. Gândiți, probabil, că este tot SF, într-un oraș în care PSD a vrut să ne bage în cap că prea puține lucruri sunt posibile!

Pădurea Trivale, deși azi ar putea fi declarată de către Guvern arie protejată – protejată de samsarii imobiliari care s-au înfruptat din ea până acum – este ținută în stand-by. Primarul PSD are alte planuri cu ea, planuri care lasă în continuare portițe jafului și distrugerii.

Ce avem, în schimb? Semafoare, centru reabilitat de două ori cu costuri exorbitante din bani publici, un WC atât de scump încât a ajuns brand-ul Piteștiului la nivel național, o Polivalentă începută în mandatul trecut, cu fonduri de la CNI, pentru care am scos miliarde din buzunarul piteștenilor din cauza greșelilor impardonabile ale administrației PSD. Avem un bazin de înot reabilitat cu bani europeni și alte miliarde bune pe care le-am mai scos din buzunarul cetățenilor, pentru că aceeași administrație PSD nu și-a făcut treaba cum trebuie. Cu miliardele pierdute din cauza incompetenței ridicam 10 grădinițe!

Toate acestea sunt realități dincolo de orice dubiu! Privind la ceea ce au reușit să facă alții până în prezent, Piteștiul, prin comparație, a rămas cu cel puțin 10 ani în urmă. Este o realitate dureroasă.

Vestea bună este că această realitate se poate schimba dacă scăpăm de această administrație, de acești indivizi toxici care au sugrumat dezvoltarea orașului nostru și care mai rezistă doar pentru că o presă la fel de toxică îi ține în brațe.

Alte administrații ne-au demonstrat câte lucruri bune și frumoase se pot face într-o comunitate. Hai să începem să facem și la noi! Suntem singurii care am rămas cu frâna de mână trasă. E suficient să decidem că nu mai vrem asta și să nu ne mai plângem de milă, striviți de maldăre de dezinformare și sloganuri goale.

https://mihaicotet.ro/analiza-unui-fapt-de-ce-pitestiul…/

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.