În contextul în care dezvoltarea teritorială nu ține cont de limitele administrative, MDLPA a promovat Legea zonelor metropolitane, care stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România, definită ca ansamblul politicilor elaborate, cu consultarea partenerilor socio-economici interesați, în scopul dezvoltării coerente și durabile a unor arii teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea capitalei României, a municipiilor reședință de județ și a municipiilor, altele decât cele reședință de județ.

Legea revizuiește și completează definiția zonei metropolitane din Codul administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitanteritoriul din jurul municipiilor în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare.

Necesitatea reglementării zonelor metropolitane a fost subliniată de multiple analize și studii ale Băncii Mondiale, dar și ale MDLPA din ultimii ani, inclusiv cele aferente Politicii Urbane a României. Totodată, adoptarea legii a reprezentat un jalon inclus în Componenta 10 – Fondul local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.