Camera de Conturi Argeş a realizat o acțiune de audit financiar la UATO Mioveni asupra conturilor anuale de execuție bugetară în perioada 19.04.2022 – 19.05.2022. Principalele contatări au fost acestea:

Modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat, în cuantumul și la termenele prevăzute de lege, identificarea cauzelor care au determinat nerealizarea acestora

  • Au fost identificate situații în care nu s-au respectat întocmai reglementările privind ordinea stingerii obligațiilor fiscale, fiind constatate cazuri în care organul fiscal local nu a aplicat excepția de la dreptul contribuabilului de a indica obligația fiscală de stins în cazul în care suma plătită nu a fost suficientă pentru a stinge toate obligațiile, respectiv nu au fost stinse cu prioritate amenzile contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul a indicat un alt tip de obligație fiscală.

Calitatea gestiunii economico-financiare

  • Au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 3.103 lei reprezentând contravaloarea drepturilor salariale brute acordate unui număr de 2 angajați ai instituției, funcționari publici, peste nivelul maxim prevăzut de reglementările aplicabile în domeniu, pentru care s-au calculat majorări de întârziere în sumă de 257 lei.
  • Nu au fost respectate întocmai reglementările aplicabile în procesele de inițiere a unor achiziții directe de bunuri, documentele specifice elaborate de unele compartimente din cadrul primăriei care au identificat necesitățile de produse (beneficiari ai achizițiilor) nefiind conforme și în măsură a justifica sprijinirea compartimentului intern specializat în domeniul achizițiilor publice, cu consecința neîndeplinirii obligației legale de a realiza achizițiile de produse în condiții de legalitate și eficiență economică și cu respectarea principiului asumării răspunderii.
  • Nu au fost respectate normele și reglementările specifice privind modul de ajustare a prețului unui contract de lucrări, ca urmare a faptului că pe parcursul executării acestuia clauza de revizuire a prețului acestuia nu a fost aplicată doar pentru acoperirea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat prețul contractului, ci și asupra profitului stabilit în oferta financiară, prin acte adiționale fiind angajate și plătite nelegal cheltuieli din fonduri publice în cuantum de 111.936 lei (inclusiv TVA). Pentru plățile nelegale, au fost calculate majorări de întârziere în cuantum de 26.589 lei.
  • Au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 23.115 lei reprezentând contravaloarea cantităților de lucrări acceptate la plată și decontate, dar neexecutate la obiectivul de investiții „Extindere rețea de canalizare menajeră, Str. Bugeac 2, Oraș Mioveni, jud. Argeș”, pentru care au fost calculate majorări de întârziere de 1.387 lei.

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

  • În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității verificate au procedat la regularizarea obligațiilor de natură fiscală individual pe fiecare contribuabil, au fost emise notificări iar creanțele suplimentare au fost înregistrate în evidența contabilă a entității, abaterea constatată fiind astfel remediată.
  • În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității verificate au procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului local prin plățile nelegale efectuate reprezentând contravaloarea drepturilor salariale brute acordate unui număr de 2 angajați ai instituției, funcționari publici, peste nivelul maxim prevăzut de reglementările aplicabile în domeniu, operaţiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de 3.360 lei, din care 3.103 lei debit și 257 lei majorări de întârziere aferente, precum și la recuperarea pierderii patrimoniale suferite, abaterea constatată fiind astfel integral remediată.
  • În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității verificate au procedat la actualizarea (prin revizuire), aprobarea și aducerea la cunoștința persoanelor responsabile din cadrul entității auditate a procedurii operaționale prin care s-au stabilit o succesiune de activități logice, structurate și organizate în scopul atingerii obiectivului de a respecta întocmai normele și reglementările privind achizițiile publice, abaterea constatată fiind astfel integral remediată.
  • În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității verificate au procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului local prin plățile nelegale efectuate reprezentând contravaloarea ajustării necuvenite a prețului contractului de lucrări, operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de 138.525 lei, din care 111.936 lei debit și 26.589 lei majorări de întârziere aferente, precum și la recuperarea pierderii patrimoniale suferite, abaterea constatată fiind astfel integral remediată.
  • În timpul misiunii de audit financiar, persoanele cu atribuții din cadrul entității verificate au procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului local prin plățile nelegale efectuate reprezentând contravaloarea cantităților de lucrări acceptate la plată și decontate dar neexecutate la obiectivul de investiții „Extindere rețea de canalizare menajeră, Str. Bugeac 2, Oraș Mioveni, jud. Argeș”, operaţiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de 24.502 lei, din care 23.115 lei debit și 1.387 lei majorări de întârziere aferente, precum și la recuperarea integrală a pierderii patrimoniale suferite, abaterea constatată fiind astfel integral remediată.

Opinia de audit

Opinia exprimată a fost OPINIE DE AUDIT CU REZERVE, CU PARAGRAF DE EVIDENŢIERE A ANUMITOR ASPECTE, întrucât:

  • probele de audit colectate sunt suficiente şi adecvate, iar denaturările individuale sau cumulate sunt semnificative, dar nu cu efecte generalizate asupra situațiilor financiare ca întreg;
  • valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate, cu influență asupra situațiilor financiare, constatate la entitatea auditată, se situează sub pragul de semnificație și au fost remediate operativ de către conducerea entității în timpul misiunii de audit.

În temeiul opiniei exprimate a fost emis și transmis entității auditate certificatul de conformitate prevăzut de art. 33, alin. (2) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții de Conturi, republicată.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi

Nu este cazul!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.