Regalitatea românească este sărbătorită la Institutul Cultural Român Berlin/ Rumänisches Kulturinstitut Berlin cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, prin organizarea unui colocviu și a unei expoziții de fotografie. Muzeul Județean Argeș participă la evenimentul organizat și găzduit de ICR Berlin cu o parte din bogata colecție de fotografii referitoare la istoria Regalității românești.
La eveniment au fost prezenți și ambasadorul României la Berlin, Excelența Sa Adriana Stănescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, managerul Muzeului Județean, istoricul Cornel Popescu și managerul Muzeului Național Bran, Mihail Gorgoi.
Colocviul, moderat de Robert Schwartz, a inclus teme precum „Regina Maria în colecția Muzeului Național Bran”, „Patrimoniul regal prezent în Muzeul Județean Argeș”, „Regina Maria și portul popular”, „Regina Maria și comunitatea locală” și „Regina Maria și dezvoltarea Castelului Bran”.
„Este o onoare faptul că județul Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, participă la un astfel de eveniment și apreciez și inițiativa Institutului Cultural Român Berlin și a Ambasadei României la Berlin, prin Excelența Sa, doamna Adriana Stănescu. Este o dovadă a faptului că Muzeul Județean are în patrimoniu obiecte de certă valoare, apreciate la nivel internațional.
Cât privește relația județului Argeș cu Regalitatea din România, aș spune că, din multe puncte de vedere, a fost una privilegiată. Nu degeaba Curtea de Argeș este Oraș Regal, cu Necropola Regală. Iar Regina Maria, pe care eu o consider cu adevărat ca fiind prima femeie de stat din țara noastră, în toată deplinătatea definiției, a iubit atât de mult ia de la Muscel, încât a transformat-o într-un simbol al atașamentului pentru România. Și, dacă tot vorbim despre Casa Regală, să nu uităm că la Muzeul Golești se găsește și tronul lui Carol I”- Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Când spunem România de la Argeș, putem spune că, într-un fel, și esența Casei Regale a României este tot la Argeș. Aici au ales regii României să își doarmă somnul de veci, aici Carol a vrut să își construiască Castelul Peleș. Aici, în Argeș, Regele Carol I și-a petrecut prima noapte pe teritoriul României, iar prima reședință a regelui a fost în Casa Golescu, cea care se afla atunci chiar pe locul unde acum este Palatul Regal. Aici, în Argeș, sunt oamenii politici cu care Casa Regală a colaborat, de-a lungul timpului, cel mai bine. Aici, în Argeș, s-a născut România unită și modernă. Este, așadar, o mare bucurie pentru noi că am fost invitați la acest eveniment de la Berlin, în care este celebrat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria și este o dovadă că sprijinul pe care Consiliul Județean Argeș ni-l conferă în activitatea muzeală ne-a permis o dezvoltare care este recunoscută inclusiv la nivel internațional” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
Expoziția „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria” va fi deschisă publicului larg la sediul ICR Berlin în perioada 1-5 noiembrie 2022.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.