# S-a aprobat concesionarea suprafețelor de păşuni aflate în proprietatea privată a Comunei Corbi către crescătorii de animale, caietul de sarcini şi redevenţa pe care urmează să o încaseze primăria
În data de 20 februarie, la Corbi a avut loc o ședință de Consiliu Local destul de tensionată. Şi aceasta deoarece pe ordinea de zi a figurat un proiect de hotărâre pentru concesionarea suprafețelor de păşuni aflate în proprietatea privată a Comunei Corbi către crescătorii de animale, caietul de sarcini şi redevenţa pe care urmează să o încaseze primăria.
Înainte de orice, trebuie să amintim şi faptul că la Corbi există trei asociaţii puternice de crescători de animale, dintre care una este „Corbii de Piatră”, cu un efectiv de aproape 20.000 de capete. Cele trei asociaţii au avut anterior concesionate pajiştile din comună, în condiţiile în care APIA oferea o subvenţie de 400 euro/ha pentru accesarea tuturor măsurilor. Cum în acest an expiră contractele de concesiune care au fost semnate cu 10 ani în urmă, primarul Anca Baciu a propus pentru redevenţă un preţ de 700 lei/ha/anual. Cum se pare că, faţă de vechiul contract, condiţiile s-au schimbat, suprafaţa s-a mai diminuat – s-au mai deteriorat din păşuni etc., şi se pare că inclusiv subvenţia de la APIA va fi mai mică, reprezentanţii celor de la „Corbii de Piatră” au avansat la discuţiile preliminare suma de 230 lei/ha/anual, cu care nu a fost de acord însă edilul-şef.
„Am propus majorarea redevenței în primul rând pentru ca sumele ce vor fi strânse ulterior la bugetul local să fie utilizate pentru proiecte importante pentru comunitate. Iar redevența propusă de 700 de lei va fi redusă pentru cei care o plătesc în avans pe mai mulți ani. În plus, dacă vor scădea subvențiile de la APIA, va scădea și valoarea redevenței.
Propunerea mea a fost ca această concesionare a pășunilor să se facă prin licitație, ca să fie totul transparent și să nu existe discuții. Vreau să trimit notificări pentru cei care au avut pășuni concesionate în anii trecuți. Dacă îmi vor răspunde că doresc să concesioneze în continuare aceeași suprafață sau suprafețe mai mici, este în regulă. Și după ce îmi răspund și cei care vor să rămână, vor rămâne. Iar suprafețele ce vor rămâne neocupate vor fi scoase la licitație. În plus, dacă redevența va plătită în avans pe doi ani, se va face o reducere de 15%. Dacă se va plăti redevența în avans pe trei ani, reducerea va fi de 30%.
Reprezentantul Asociației Corbii de Piatră a venit cu propunerea de 230 de lei/ha, în condițiile în care ei câștigă de la APIA aproximativ 400 de euro/ha dacă accesează toate măsurile. Este prea puţin, şi nu trebuie să ne ascundem după degete că avem nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor aflate în execuţie sau pe care ne dorim să le demarăm în continuare. Cei de la Corbii de Piatră ar trebui să fie conştienţi că sunt parte din comunitate şi cu toţii ne dorim să beneficiem de condiţii demne de mileniul III chiar şi la Corbi!”, spunea primarul Anca Baciu înainte de şedinţa pe care o aminteam la începutul materialului.
Proiect de hotărâre adoptat cu patru voturi „pentru” şi o abţinere
Şedinţa extraordinară de luni a ţinut exact 62 de minute. În peste 20 de ani de activitate, cu greu ne mai putem aminti o astfel de situaţie la care am fost martori: din cei 13 membri ai consiliului local, la final au votat proiectul doar 5, pentru că restul ba au absentat, ba nu au participat la vot din cauză că ar fi avut interes patrimonial şi ar fi intrat în conflict de interese, riscând să fie declaraţi incompatibili de către ANI!
Cu toate că independentul Gheorghe Moroiu a recunoscut, la un moment dat, că este contabil la Asociaţia „Corbii de Piatră” şi este remunerat pentru prestaţia domniei sale cu 2.500 lei/lunar, nu a vrut să accepte că nu mai poate vota proiectul de hotărâre, chiar dacă a fost atenţionat în acest sens în mod repetat de secretarul general Mihail Moisescu, de fostul edil-şef Virgil Baciu – acum delegat sătesc de Poienărei şi de o parte dintre consilierii locali. Ba mai mult, le-a citit colegilor un amendament, care însă nu a influenţat cu nimic rezultatul votului final…
De remarcat că în sala de şedinţe au participat la discuţii şi crescători de animale, membri ai asociaţiilor concesionare, care la un moment dat şi-au făcut simţită prezenţa. Oamenii au fost nemulţumiţi că nu ştiu ce se întâmplă cu banii lor, că primesc mai puţin din cât se încasează de la APIA, iar conturile de la „Corbii de Piatră” sunt burduşite cu zeci de miliarde de lei vechi. O parte dintre crescătorii de animale au susţinut că salariile lunare ale membrilor Comitetului Director se duc undeva spre 2 miliarde de lei vechi şi, mai mult, li s-a cerut să se prezinte la licitaţii pe persoană fizică (!!!), chiar dacă în conturi sunt destul bani pentru licitaţii, iar oamenii sunt cu cotizaţiile la zi. De asemenea, i-au cerut primarului Anca Baciu să aibă grijă de ei, pentru că doar ei suferă, în timp ce şefii au salarii bune şi, în plus, au remarcat lipsa de la şedinţă a consilierului local dr. Ion Săvescu, preşedintele Asociaţiei „Corbii de Piatră”, omul care ar fi putut să îi lămurească cel mai bine pe subiect pe crescătorii de animale din comună.
„O soluţie de bun simţ”
Am discutat la final cu primarul Anca Baciu şi am consemnat următoarele: „Aşa cum am spus, a expirat vechiul contract de concesiune care a fost făcut pe 10 ani, în 2013. Atunci au avut o sumă de 300 şi ceva de lei/ha. Între timp li s-a mai diminuat suma pe care trebuiau să o dea pe hectar, pentru că au început să primească sume mai puţine, au avut nişte suprafeţe neeligibile etc. Prin acordul părţilor, s-a diminuat suma. Aşa ar urma să se întâmple şi în situaţia noastră. Nu putem să fim ipocriţi şi să spunem că noi vrem tot 700 lei/ha dacă ei nu mai obţin nimic de la APIA. Nu putem să facem asta, trebuie să fie bine şi pentru ei, şi pentru noi, pentru comunitate!
Nu voiam să dau acest exemplu, dar dacă tot m-aţi întrebat, pot să vă spun că la Domneşti s-a concesionat şi cu 2.200 lei/ha, şi la ei fiind tot aşa, prin licitaţie… În cazul nostru, ca să-i asigurăm pe localnici că rămân aici, pe loc, le-am oferit drept de preemţiune. Ce puteam să facem mai mult de atât? Am zis 700 lei/ha şi dacă plătesc în avans doi ani, anul acesta şi anul următor, 15% reducere. Dacă plătesc anul acesta şi încă doi ani, 30% reducere. Noi credem că este mai mult decât suficient, în condiţiile în care ei iau de la APIA 400 euro/ha. Dacă era cu 700 lei/ha, cu plata pe doi ani ar fi ajuns la 490 lei/ha. Acum am scăzut la 600 lei/ha şi rămân 420 lei/ha. Eu cred că este o soluţie şi un preţ de bun simţ!”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.