Astăzi, 3 februarie 2023, a avut loc o întâlnire de lucru, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, între autoritățile locale, reprezentanții mediului de afaceri, ai celui universitar și ai mediului politic argeșean, desfășurată în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Pitești.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și județene: primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, alături de administratorul public, Lucrețiu Tudor, și de viceprimarii Gelu Tofan și Mihai Mihăilescu, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, împreună cu vicepreședinții Adrian Bughiu și Marius Nicolaescu, prefectul județului Argeș, Radu Perianu, însoțit de subprefecții Ionuț Bogdan Minciunescu și Ciprian Mihai Neculăescu. Au participat, de asemenea, primari ai comunelor limitrofe Piteștiului – Gheorghe Stancu (Bascov), Nicolae-Mihail Rachieru (Budeasa), Nicolae Dascălu (Mărăcineni), primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu, primarii orașelor Mioveni și Ștefănești, Ion Georgescu și Nicolae Velcea. Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, a fost, de asemenea, prezent la întâlnire, din partea mediului academic argeșean, alături de alți profesori universitari din Pitești.

Reprezentanții mediului politic au fost senatorii Ovidiu Puiu (rector al Universității „Constantin Brâncoveanu”), Cristina Stocheci, Dănuț Bica și Narcis Mircescu, alături de deputații Simona Bucura-Oprescu (președintele Comisiei pentru administrație publică), Nicolae Pavelescu, Aurel Bălășoiu, Adrian Miuțescu, Ionuț Moșteanu și Mircia Chelaru. A participat la întâlnire și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ion Popa.

Mediul de afaceri a fost reprezentat de către președintele C.C.I.A. Argeș, George Caval, însoțit de prim-vicepreședintele Gheorghe Badea, de Silviu Badea (GIC) și de Ion Brănescu, vicepreședinte C.C.I.A., alături de Iulian Albu, director adjunct afaceri interne – Dacia, precum și de alți oameni de afaceri din Argeș. Invitați speciali la această întâlnire au fost reprezentanții ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat, director general și Mirela Tache, director economic.

Discuțiile purtate au vizat dezvoltarea strategică a municipiului Pitești și a județului Argeș, pe domenii de competență: legislativ, administrativ, economic.

Propunerile primite spre analiză din partea reprezentanților Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș au fost următoarele:

  1. Centura de Vest care să facă legătura A1 București-Pitești cu: actualul drum județean Pitești-Slatina-Craiova, dar și cu viitoarele: A1 Pitești-Sibiu și Drumul Expres Pitești-Craiova.
  2. Crearea Zonei Metropolitane a Municipiului Pitești:
    2.1. Un accent deosebit pe fuziunea Pitești-Ștefănești, astfel încât această zonă să aibă râul Argeș ca o arteră vitală, care se poate transforma în brand de oraș etc.
    2.2. Identificarea unei zone de câteva hectare, în cadrul viitoarei Zone Metropolitane, unde să se poată organiza un spațiu pentru Târguri și Expoziții: de la Târgul Agro Pitești sau „Fabricat în Argeș” și până la Expoziții Regionale – Piteștiul fiind la intersecția tuturor drumurilor din zonă și având, în plus, avantajul de a fi pe traseul viitoarei A1 Pitești-Sibiu.
  3. Parcări subterane/supraterane, acolo unde spațiul o permite (ex.: zona Finanțe Publice).
  4. Amenajarea digului de pe malul Argeșului, într-o zonă de promenadă/agrement (a se vedea modelul Oradei, care a facut o astfel de amenajare a Crișului Repede). În prezent există deja digul pe malul drept al Argeșului, care merge din Parcul Lunca Argeșului (Podul Viilor) și până la actualul Ștrand „Tudor Vladimirescu”. Proiectul ar putea fi corelat și cu celălalt mare proiect de dezvoltare urbană din Tudor Vladimirescu – Mall-ul, care este aprobat și urmează a fi construit.
  5. Asigurarea de noi căi de acces care să contribuie la decongestionarea Piteștiului:
    5.1. Pentru cartierele Nord/Găvana – o arteră care să plece de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”; artera propusă de noi ar urma drumul căii ferate, mergând paralel cu actualul Bulevard Nicolae Bălcescu – supraaglomerat aproape pe parcursul întregii zile – şi s-ar conecta cu centura în Bascov.
    5.2. Pentru cartierele Trivale/Exercițiu/Craiovei – o arteră care să plece din zona Capitol (ieșirea spre Drăgășani), pe lângă actuala groapă de gunoi, până la sensul giratoriu de la Majestic (drumul spre Albota, Craiova, respectiv Auchan, Bradu-A1).
  6. Proiectarea unor poduri peste râul Argeș:
    6.1. La Mărăcineni, pentru a răspunde nevoilor de transport marfă și salariați ai platformei Dacia.
    6.2. Strada Lânăriei (propunere – lărgirea actualei traversări în zona lacului de acumulare).
  7. Construirea de copertine împotriva avalanșelor pe Transfăgărășan pentru a fi circulabil tot timpul anului.
  8. Finalizarea pârtiei de schi Molivișu.
  9. Modernizarea drumului Curtea de Argeș-Câmpulung.
  10. Modernizarea drumului Câmpulung-Târgoviște.
  11. Modernizarea drumului Pitești-Vedea-Drăgășani.
  12. Modernizarea drumului Curtea de Argeș-Cota 2000 Transfăgărășan.
    13.Cale ferată Pitești-Vâlcea.
  13. Studiu pentru realizarea Domeniului Schiabil Făgăraș (argument principal – 5 luni pe an existența zăpezii).
  14. Studiu de găsire a unei suprafețe pentru o groapă de gunoi modernă, ecologică, și ecologizarea gropii de gunoi existente.
  15. Parcuri industriale A1/Tancodrom/CET 2.
  16. Stații de încărcare pentru mașini electrice.
  17. Centură ocolitoare Câmpulung Muscel.
  18. Urșii – problemă rămasă nerezolvată.
  19. Revizuirea legislației:
    19.1. Ex.: Legislația de mediu (să se analizeze și, în acord cu reglementarile UE, să se identifice formule, astfel încât să nu mai fie atât de îngrăditoare la adresa dezvoltării economice).
    19.2. Pe partea legislației de securitate și sănătate în muncă – poate se inițiază legislativ definirea numărului de lucrători SSM raportat la număr de salariați și profil de activitate (acum, în Legea 319/2006, cu modificările ulterioare, ART. 8. Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi).
    19.3. Finalizarea legislației privind Parteneriatul Public-Privat (prin elaborarea și adoptarea normelor de aplicare).
    20.4. Alte propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ.
  20. Analiza oportunității ca, pe viitor, să se ia în calcul construirea unei benzi de urgență și pe drumurile expres, astfel încât să crească gradul de siguranță în cazul unor situații neprevăzute (ex.: pană auto etc).
  21. Analiza fezabilității suplimentării cu a treia bandă pe sens a Autostrăzii A1 Pitești-București.
  22. Elaborarea unei variante de drum expres pentru ruta Pitești-Brașov.
  23. Stabilirea unei strategii comune, a tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru dezvoltarea turismului în județul Argeș.

Dezbaterea a fost productivă, iar propunerile vor fi analizate, punctual, în ședința următoare, accentul fiind pus pe prioritizarea necesităților și soluționarea nevoilor stringente din fiecare domeniu pus în discuție.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.