Informaţii factuale:
- Pădurea Trivale: 394,16 ha în proprietatea statului (nu a Piteştiului!), 573 ha proprietate privată!
- Municipiul Pitești solicită trecerea în proprietatea sa publică a 160,7 ha din proprietatea statului, în zona de pădure în care nu există litigii, pentru a proteja Pădurea Trivale de retrocedări – prin HCL nr. 416 din 31.08.2023, urmată de H.G.!
- Proprietatea privată (573 ha) din Pădurea Trivale nu face obiectul proiectului!
- NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este pădure-parc sau arie naturală protejată!
- În varianta „Arie naturală protejată”, NU se mai poate realiza proiectul Centura de Vest a Piteştiului!
ISTORIC:
- 2019: Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu (PNL), alături de societatea civilă (peste 5.500 de semnături) solicită protejarea Pădurii Trivale aflată în proprietatea statului, prin transformarea ei în pădure-parc. Majoritatea din Consiliul Local (PSD și ALDE) votează însă pentru proiectul Pădurea Trivale-arie naturală protejată.
- 2023: Tiberiu Irimia (PNL) convinge majoritatea din Consiliul Local (PSD, PMP, PNL) de avantajele pădurii-parc. PNL se răzgândește și reia proiectul PSD din 2019, cerând Pădurea Trivale – arie naturală protejată.
Adevărul stă în lege: Legea 220/2018 – pădure-parc; Legea 292/2018 – arie naturală protejată; Legea 46/2008 – Codul silvic; Ord. 57/2007.
✅Pădure-parc vs. ❌Arie naturală protejată
- ✅Retrocedări INTERZISE (art. 5 Legea 220/2018).
❌Retrocedări PERMISE (Legea 247/2005). - ✅Îngrijirea pădurii-parc, finanțată prin bugetul local.
❌Îngrijirea ariei naturale protejate, finanțată din taxele plătite de public pentru acces în zonele permise (Ordonanța 57, art. 30).
❌Întreținerea de necesitate este birocratică prin proceduri costisitoare de timp și bani – operativitate scăzută, implicit apariția deșeurilor, gunoaielor, vegetației spontane. - ✅Administrarea pădurii-parc o face municipalitatea în scopul activităților de recreere, sport, educație și cultură pentru cetățeni și turiști.
❌Administrarea ariei naturale protejate o face Ministerul Mediului, prin custodele/administrator desemnat, în scopul conservării unor habitate și specii naturale, prin managementul diferențiat al rezervațiilor naturale. - ✅Pădurea-parc este spațiul natural de agrement pentru cetățeni, familii, cu amenajări care să protejeze mediul, dar care să ofere libertate de mișcare.
❌Aria naturală protejată este pentru protecția biodiversității, nu permite libertate de mișcare cetățeanului. - ✅Acces public liber, fără taxe, oriunde în pădurea-parc.
❌Acces public restricționat, în funcție de planul de management al zonei protejate: INTERZIS accesul uman sau permis doar după obținerea de acorduri și avize de la custode, CU TAXĂ, în pădurile urbane. - ✅Accesul public pe 3 noi căi de acces pietonal: strada Antim Ivireanu, strada Nicolae Labiș, spre Grădina Zoologică, și strada Ion Minulescu.
❌Accesul în zonele interzise se amendează contravențional (art. 53 Legea 46/2008): de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice; de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. - ✅Amenajările permise NU implică tăieri de arbori sau defrişări!
❌Amenajările NU sunt permise, în ariile INTERZISE! - ✅Este permisă amenajarea doar pentru: alei din materiale ecologice (max. 2 m lățime) sau piste pentru biciclete; bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice; construcții provizorii din lemn (max. 15 mp supr. construită).
❌Numai în ariile cu permis restricționat se pot face amenajări minimale (ex.: marcaje pentru alei pietonale). - ✅Se poate împăduri cu orice specie de arbori.
❌NU se poate împăduri cu orice specie de arbori. - ✅Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru amenajarea pădurii aflate în proprietatea publică municipală (alei, iluminat, băncuțe, chioșcuri).
❌NU se pot accesa fonduri nerambursabile, finanțări pentru amenajări.
Piteștiul urmează modelul de bună practică la nivel naţional (european):
✅Păduri-parc stabilite prin H.G.: Suceava (143,925 ha), Timișoara (519,8412 ha), Buzău (177,7895 ha), Râmnicu Vâlcea (46,5552 ha), Călimănești (20,35 h).
✅Păduri-parc în curs de definitivare: Bârlad (1,9931 ha), Novaci, Chiajna, Târgu Mureș, Sângeorgiu, Neptun.
✅Suprafețe de păduri retrocedate și transformate în păduri-parc: Bistrița – Pădurea Schullerwald (30 ha), Giurgiu – Pădurea Comana (Parc Natural din 2010), Piatra Neamț (parc tiroliană – cel mai mare din țară).
✅Suprafețe de păduri retrocedate și în curs de definitivare ca păduri-parc: Brașov (1.000 ha) Solovăstru-Mureș (14 ha).
Ne dorim, în viitor, ca Pădurea-Parc Trivale să devină Monument Istoric!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.