„FOCUL LUI SUMEDRU” este o sărbătoare a comunității, având semnificația unui scenariu al morții și renașterii naturii. Într-o accepțiune ritualică străveche, precreștină, focul avea un caracter purificator, de alungare a spiritelor malefice, dar și protector, pentru păstori și turmelor lor.
Aprinderea focului avea, de asemenea, și semnificația câștigării bunăvoinței divine în asigurarea unui viitor fertil și bogat în recolte. Întrucât la noi obiceiul se păstrează de mii de ani, este necesar să respectăm regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
În acest context, vă facem cunoscut faptul că, potrivit normelor legale în vigoare, utilizarea focului deschis se face doar în urma obținerii permisului de lucru cu foc deschis de la primărie.
Utilizarea focului este interzisă fără ca acesta să fie supravegheat sau pe timp de vant, la distanțe mai mici de:
- 40 m față de locurile cu pericol de explozie – gaze sau lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi ş.a.;
- 10 m față de materiale sau substanțe combustibile – lemn, textile, carton asfaltat ş.a.;
- 50 m față de terenurile cu vegetație forestieră.
Prin urmare, toți cei ce doresc să organizeze tradiționalul „Foc al lui Sumedru” trebuie să solicite eliberarea permisului de lucru cu foc deschis, în zile de luni, 24 octombrie și marți, 25 octombrie, până cel târziu la ora 14.00.
Nerespectarea regulilor mai sus menţionate atrage sancţionarea contravenţională a făptuitorului.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.