La începerea mandatului C.A. în data de 27.02.2019, firma încheiase anul 2018 cu 125.448 lei pierdere.

Captarea apei se făcea din canalul CHE Oești, iar din Stația de Captare Oești, cu ajutorul a 3 pompe energofage (două de 90 kw și una de 70 kw), apa era pompată la Stația de Tratare Cerbureni.

Stația de Tratare a Apei Cerbureni, veche de 50 de ani, era complet degradată, atât în ceea ce privește stadiul construcțiilor în care ploua prin acoperiș, cât și în ceea ce privește galeria de conducte utilizată la filtrarea apei, care și în prezent reprezintă un pericol iminent de spargere și prăbușire, fiind un pericol și pentru personalul care deservește stația. Un grad mare de uzură prezentau și cele două pompe MW de 200 kw fiecare, cu care apa tratată era pompată în oraș.

Rețelele de alimentare cu apă potabilă erau vechi şi prezentau un grad avansat de uzură, generând pierderi însemnate de apă pe rețea. Cele trei bazine de stocare a apei nu erau funcționale.

Rețeaua de canalizare prezenta un grad avansat de uzură, necesitând atât investiții pentru reabilitare, dar și curățarea traseelor și a căminelor colmatate. De asemenea, era necesară extinderea rețelei, dat fiind că doar 63% din gospodării beneficiau de canalizare.

Râul Argeş era folosit ca emisar pentru apele epurate şi apele meteorice ajunse în canalizarea menajeră, în condițiile în care sistemul de epurare era depăşit din punct de vedere tehnologic, funcționând doar treapta mecanică a Stației de Epurare.

Producția de apă era foarte scăzută în raport cu cantitatea de apă captată, respectiv circa 10%.

Apometrele erau vechi și cu perioada de valabilitate metrologică expirată.

Salariile personalului angajat erau de cel puțin 10 ani la nivelul salariului minim pe economie, iar în momentul în care C.A. a preluat mandatul, majoritatea instalatorilor doreau să plece.

Echipamentele de lucru erau învechite, iar uneltele și aparatura necesară la remedierea avariilor lipsea cu desăvârșire. Nu existau planuri ale rețelelor de apă și canalizare din care să reiasă lungimea conductelor, diametrul, adâncimea la care sunt îngropate și materialul din care sunt realizate.

Parcul auto era învechit și insuficient, majoritatea mașinilor necesitând reparații, unele fiind nefuncționale.

Bunurile firmei, clădiri și mijloace auto erau sechestrate de AVAS (actual AAAS), care la câteva luni de la preluarea mandatului, în octombrie 2019, a blocat conturile firmei pentru 331.238,50 lei reprezentând penalități preluate de la FDFEE Electrica Oltenia SA, sumă de care nu aveam cunoștință, nefiind evidențiată în contabilitate.

Tariful la apă și canalizare era nemodificat de circa 7 ani.

Aceasta era în mare situația firmei la data preluării mandatului de către C.A. în februarie 2019. În cei patru ani de mandat s-au realizat mai multe investiții și s-au luat măsuri pentru creșterea producției, diminuarea pierderilor, economie la consumul de energie, redimensionarea și motivarea personalului angajat etc.

Pe scurt, unele dintre cele mai importante măsuri luate de C.A. în acești 4 ani de mandat sunt următoarele:

Realizarea unei captări noi de apă, în sistem gravitațional, în aval de Stația de Pompe Oești, investiție care practic a înjumătățit factura la energie electrică și a permis redresarea firmei evitându-se astfel intrarea în insolvență. Investiția a costat aproximativ 100.000 de euro, banii fiind alocați ca aport la capitalul social de către Consiliul Local Curtea de Argeș. Dacă investiția nu se făcea în momentul în care SC HIDROELECTRICA SA a unit canalul nou cu cel vechi în vecinătatea Lacului Oești, această captare nu mai putea fi realizată. S-au făcut eforturi uriașe pentru a se realiza Studiul de Fezabilitate, pentru identificarea terenului pe care urma să treacă conducta ce făcea legătura între captarea nouă și aducțiunea existentă ce venea de la Stația de Captare Oești, pentru a se obține avizele și autorizațiile necesare, astfel încât lucrarea să poată fi finalizată în mai puțin de un an. Captarea gravitațională a fost pusă în funcțiune în luna august 2020, iar economia la energie electrică este în medie de circa 54.000 kw/lună, respectiv 650.000 kw/an.

Cu ajutorul Consiliului Local și al Primăriei mun. Curtea de Argeș a fost schimbată una dintre cele două pompe MW existente la Stația de Tratare a Apei Cerbureni, aceasta având un motor performant, cu un randament foarte bun, ceea ce ne ajută să economisim energie electrică. Din fondurile proprii ale societății a fost reabilitată și cea de-a doua pompă MW (motor, rulmenți etc.) și au fost schimbate pompele de var și de sulfat, precum și aparatul de dozare clor.

După montarea pompei noi MW 300, SC AQUATERM AG’ 98 SA a automatizat grupul de pompe astfel încât, pe timp de noapte, când consumul este mic, pompele să nu lucreze la capacitate maximă, ci în funcție de necesarul de apă din oraș, având montați senzori de presiune la sediul social din str. Negru Vodă, nr. 4. Această automatizare a contribuit la reducerea consumului de energie electrică și la reglarea automată a presiunii din rețea, scăzând astfel numărul de avarii întrucât se evită fluctuațiile de presiune. Investiția în sumă de circa 200.000 de lei a fost achitată din bugetul propriu al SC AQUATERM AG’ 98 SA.

În cursul anului 2022, SC AQUATERM AG’ 98 SA a făcut demersuri la Primăria Valea Iașului pentru concesionarea unei suprafețe de 3.000 mp în vecinătatea Stației de Tratare Cerbureni, unde se intenționează construirea unui parc fotovoltaic de circa 150-175 kw. Dimensionarea parcului fotovoltaic a fost gândită în funcție de consumul minim de energie din stație, ceea ce face ca investiția să nu fie atât de costisitoare ca și în cazul în care surplusul de energie trebuie injectat în rețeaua națională de distribuție.

Întrucât construcțiile din Stația de Tratare a Apei Cerbureni erau într-un stadiu avansat de degradare și riscam ca stația să nu fie autorizată de către DSP, societatea – prin efortul financiar propriu – a reabilitat acoperișurile Stației de coagulant, al magaziei și al casei pompelor MW și a schimbat toată tâmplăria de la clădirea filtrelor și de la stația de coagulant. Este în curs de reabilitare și acoperișul de la stația de clorinare.

Pentru a evita avariile în rețea, în plus de automatizarea pompelor MW de la Cerbureni, au fost montate pe rețeaua de distribuție a apei din oraș manometre de măsurare și control a presiunii, regulatoare de presiune și mai multe aerisitoare care să diminueze loviturile de berbec.

Pentru a diminua pierderile de apă din rețea, administrația locală a făcut deja un prim pas, prin schimbarea magistralelor de apă de la Piața Ivancea până la Unitatea Militară 01042, în lungime totală de 16,5 km. Lucrarea a fost finanțată de la bugetul local, însă SC AQUATERM AG’ 98 SA s-a implicat activ pentru branșarea individuală a utilizatorilor care după tăierea vechilor conducte ar rămâne fără apă. Până în prezent au fost branșați la conducta nouă utilizatorii de pe str. 1 Decembrie 2018, de la podul peste pârâul Valea Iașului până la intersecția cu str. Neagoe Vodă, integral utilizatorii de pe str. Eroilor după tăierea conductei DN 200 de fontă și str. Victor Ștefănescu și mare parte din utilizatorii de pe B-dul Basarabilor, în total 144 de branșamente.

Se impune a se finaliza și restul de până la aproximativ 500 de branșamente, pentru a anula cât mai repede conductele vechi pe care sunt pierderi însemnate de apă. Pentru a nu rămâne fără apă Blocul P9, Școala nr. 5, Biserica Bătușari și câteva proprietăți private, societatea a continuat rețeaua de apă înlocuită parțial de SC KRANZ EUROCENTER SRL, pe toată stradă Tudor Vladimirescu.

De asemenea, SC AQUATERM AG’ 98 SA a insistat că la racordarea rețelelor stradale laterale, la conductele magistrale noi, să fie montate vane noi care să permită oprirea sectorizată a apei, cu afectarea unui număr cât mai mic de utilizatori în caz de avarii și chiar a achiziționat din bugetul propriu astfel de vane. Prin punerea în funcțiune a magistralelor noi și dezafectarea conductelor vechi, se vor reduce substanțial pierderile de apă.

Tot în vederea reducerii pierderilor de apă pe rețea și a costurilor cu repararea avariilor, SC AQUATERM AG’ 98 SA a înlocuit din fonduri proprii un tronson de conductă de aproximativ 500 m.l. pe strada Nordului, conducta fiind pusă în siguranță la o adâncime de circa 1,5 m pentru a nu fi afectată de traficul greu de pe acea stradă.

În același scop au fost înlocuite tronsoane de circa: 200 m.l. pe str. Valea Sasului, 100 m.l. str. Bușaga Nouă, 50 m.l. Rm. Vâlcea – zona Șipot, 50 m.l. str. Valea Danului, 100 m.l. str. Valea Doamnei, 300 m.l. str. Păunești, 100 m.l. str. Progresului, 250 m.l. pe str. Constantin Dobrescu și parțial Unirii etc. În cursul anului 2022 a fost schimbat un tronson din conducta magistrală DN 200 la podul Valea lui Gan, unde pe un tronson de 40 m.l. erau pierderi de aproximativ 15.000 mc pe lună.

Per total, în cei 4 ani de mandat, prin măsurile luate, pierderile de apă din rețea au fost reduse cu circa 250.000 mc pe lună. Dacă în anul 2019 se captau peste 850.000 mc pe lună și se facturau circa 90.000 mc, acum se captează circa 600.000 mc/lună și se facturează circa 125.000-130.000 mc.

Pentru a asigura apă pe străzile înalte din municipiu, societatea a schimbat grupurile de pompare în două cartiere frecvent afectate de lipsa de presiune, respectiv Valea Sasului- Epurești și Tarnița, dar a realizat din fonduri proprii și o Stație de Pompare nouă pe strada Petrești. Pompele noi sunt dotate cu convertizoare de frecvență și sunt automatizate, astfel încât în cazul unui consum mare să funcționeze în paralel. Pompe au fost schimbate și la celelalte 5 stații de pompare de cartier.

Prin efortul financiar propriu al SC AQUATERM AG’ 98 SA au fost decolmatate cămine și trasee întregi de canalizare, a fost decolmatat parțial puțul colector de pe str. Rm Vâlcea și înlocuită pompa care asigura pomparea apei menajere de pe partea dreaptă a Răului Argeș în colectorul principal din zona Făgăraș. Prin efortul administrației publice locale, în vederea asigurării racordării unui număr cât mai mare de utilizatori la canalizare, sunt în derulare lucrări de realizare a canalizării pe str. Cuza Vodă-Lt. Pavelescu-Progresului și str. Valea Danului, ce urmează a fi puse în funcțiune. S-au făcut demersuri de către Primăria Curtea de Argeș și pentru a se iniția construirea rețelei de canalizare pe una dintre cele mai lungi străzi din municipiu, str. Victoriei.

Finalizarea Stației de Tratare a Apelor Uzate care este în lucru și pentru care Primăria mun. Curtea de Argeș a obținut circa 6 milioane euro fonduri pe PNDL 1 va crea oportunitatea pentru SC AQUATERM AG’ 98 SA de a presta și servicii de vidanjare, stația nouă fiind prevăzută cu instalație de primire vidanjă. În acest moment, când a devenit obligatoriu pentru utilizatorii care nu sunt racordați la rețeaua publică de canalizare să încheie contracte de vidanjare, este rentabilă achiziția de către societate a unei vidanje, chiar și second-hand, pentru a presta servicii de vidanjare. Totodată, punerea în funcțiune a noii stații de epurare va scuti societatea de plata amenzilor și a penalităților către Apele Române ca urmare a depășirii indicatorilor la evacuarea apelor uzate în emisar, dat fiind că în prezent la stația de epurare funcționează doar treapta mecanică.

În ultimii 3 ani s-a investit în montarea apometrelor de scară (peste 350) la toate blocurile din oraș sau înlocuirea celor vechi acolo unde existau în vederea recuperării diferențelor de apă apărute între cantitatea de apă intrată efectiv în scară și apă facturată pe scara respectivă. Tot în vederea facturării cât mai exacte a cantității de apă livrată, au fost înlocuite aproximativ 750 apometre în mun. Curtea de Argeș, 175 în com. Băiculești și verificate metrologic alte câteva zeci.

Societatea a achiziționat din fonduri proprii și un echipament performant pentru depistarea by-pass-urilor. Au fost descoperite branșamente ilegale și s-au calculat prejudicii de peste 250.000 lei, sporind astfel cantitatea de apă facturată. În urma controalelor efectuate în mun. Curtea de Argeș s-a facturat apă și canalizare cu titlu de prejudiciu în sumă de 210.086 lei, iar în com. Băiculești, apă în sumă de 41.978 lei.

Parcul auto existent a fost reparat și înnoit prin achiziția din fonduri proprii a trei mașini noi: o autoutilitară cu bena fixă, condiție obligatorie pentru transportul clorului lichid și două autoturisme break pentru echipele de intervenție.

Societatea a făcut eforturi financiare însemnate și pentru a se alinia cerințelor impuse prin analiza de risc în ceea ce privește paza și securitatea și a montat camere de supraveghere video și reflectoare cu becuri led în toate punctele vulnerabile.

În cei patru ani de mandat, datorită eforturilor depuse de echipele de depistare furturi și citire apometre, producția de apă facturată a crescut cu circa 40% față de anul 2018. Începând cu data de 1 iulie 2019, comunele Valea Iașului, Valea Danului și Albeștii de Argeș beneficiază de apă la limita de proprietate între UAT-uri, astfel că pierderile din rețelele comunale nu mai sunt suportate de SC AQUATERM AG’ 98 SA. În cazul comunei Băiculești, prin efortul propriu al firmei au fost montate apometre de control pe cele două magistrale care intră în comună, în vederea determinării pierderilor și furturilor din această rețea. Având în vedere că apa facturată la nivel de comună reprezintă circa 50% din apa livrată efectiv în comună, precum și numeroasele probleme din rețeaua comunală, societatea a notificat deja Primăria Băiculești că intenționează să rezilieze contractul de delegare a activității care expiră de drept în anul 2025.

Tariful la apă și canalizare era nemodificat de circa 7 ani și a fost majorat în două etape, la 1 iulie 2019 și 1 ianuarie 2020, acesta fiind însă calculat pe baza prețurilor și a cheltuielilor din anul 2018. Având în vedere schimbarea legislației în cursul anului 2022 și faptul că la nivel de municipiu nu există o strategie de tarifare, iar producția a crescut cu mai mult de 10%, societatea nu poate obține în acest moment o ajustare a tarifului, nici măcar cu inflația pe ultimul an, în condițiile în care prețul la energie electrică (plafonat) a crescut de circa trei ori, prețul la clor a crescut de circa cinci ori, prețul la motorină de circa două ori etc. Ca urmare, s-au făcut demersuri pentru a fi realizată strategia de tarifare.

În condițiile în care tariful a rămas cel fundamentat pe prețurile din 2018, societatea a reușit în acești patru ani să facă foarte multe investiții necesare bunei desfășurări a activității, dar a și achitat către primărie circa 650.000 lei dividende, reprezentând, conform legii, jumătate din profitul realizat de firma în ultimii 3 ani, restituind astfel sub formă de dividende, sumele avansate UAT pentru realizarea captării gravitaționale și schimbarea unei pompe MW la Stația de Tratare Cerbureni.

S-au recuperat 50.000 lei din executări silite inițiate în anii 2018-2019 și s-au pornit alte 73 de executări împotriva persoanelor fizice pentru suma de 211.631 lei, din care s-au încasat 171.198 lei. Au fost formulate și 12 cereri de executare silită împotriva persoanelor juridice în sumă totală de peste 300.000 lei.

În cei patru ani de mandat s-a reușit formarea unei echipe implicată și bine pregătită din punct de vedere profesional, împreună cu care am reușit să creștem ca activitate și implicit ca venituri. Acest lucru a fost posibil prin atragerea de oameni capabili, care la început evitau compania din cauza salariilor extrem de mici. Deși ultima majorare de salarii a avut loc în anul 2021, personalul este receptiv și înțelege dificultățile prin care trece firma în acest moment din cauza majorării prețurilor, în special la energie electrică. Beneficiind de experiență în proiectare a unei echipe tinere și cu ajutorul stației GPS achiziționată de societate, s-a început conturarea în format electronic a rețelelor principale de distribuție. În acest moment nu mai este permisă realizarea de branșamente noi de apă și racorduri de canalizare fără documentație tehnică, cu stabilirea coordonatelor GPS.

În acești 4 ani au fost achiziționate truse individuale de lucru, aparatură necesară realizării lucrărilor de branșare și remedierii avariilor, inclusiv un generator și un aparat de sudură prin electrofuziune, precum și echipamente de protecție de calitate.

Tot în această perioada a fost selectată și organizată arhiva societății.

Trebuie menționat și faptul că s-a câștigat definitiv în instanță litigiul cu AVAS și în luna octombrie 2022 s-a recuperat suma de 190.498,40 lei blocată în BRD încă din 2019, pentru diferența de 139.540,90 lei urmând să solicităm întoarcerea executării silite.

Acestea ar fi cele mai importante acțiuni întreprinse de Consiliul de Administrație al SC AQUATERM AG’ 98 SA în cei patru ani de mandat, fără a ne limita însă la acestea.

Consiliul de Administrație al SC AQUATERM AG’ 98 SA:
Dumitru GIUCLEA – Preşedinte C.A.
Ileana-Claudia MIHĂILESCU – membru, Director General
Adriana CONWAY – membru
Mihai STOICESCU – membru
Ștefan Cristian NEACȘU – membru

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.