Marţi, în jurul orelor 14.00, primarul comunei Corbi, Anca Baciu, a postat următorul mesaj pe reţelele de socializare: „URGENT! În punctul Sub Jgheab arde vegetaţia în acest moment!!! Accesul este greu, aşa că apelăm la ajutorul dumnevoastră! Vă rugăm să mergeţi în acest punct cu găleţi, bidoane cu apă, sape, pături şi orice alte obiecte ce consideraţi că ar mai fi necesare. Am apelat inclusiv la Curtea de Argeş pentru maşina de pompieri, însă această situaţie este în totul judeţul, iar toate echipajele sunt ocupate. Singurul ajutor puteţi fi dumnevoastră!!!

La scurt timp, edilul-şef a avut o nouă postare pe Facebook: „Arde pădurea Sub Jgheab, la Lili Sandu, pe str. Sturzenilor! Haideţi să dăm o mână de ajutor! Este nevoie de găleți, lopeți şi sape”.

Astăzi, primarul din Corbi a revenit pe reţelele de socializare, acolo unde a scris următorul mesaj pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează: „Mulţumim tuturor celor care v-aţi implicat ieri în acţiunea pentru stingerea incendiului. Au participat la această acţiune în jur de 30 de persoane, ceea ce ne bucură, confirmându-se faptul că simţul civic există.

Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o lecţie şi un semnal de alarmă! Pentru a nu mai ajunge în astfel de situaţii. vă amintim că este INTERZISĂ arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

APIA vine în atenţia opiniei publice cu informaţii privind interdicţia arderii miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Reprezentanţii APIA le reamintesc fermierilor că le este interzis să ardă miriştile sau resturile vegetale de pe terenurile arabile, în caz contrar riscând să li se taie din subvenţii.

Această măsură de interzicere a arderii vegetaţiei pe terenurile arabile face parte din normele de ecocondiţionalitate, scopul urmărit fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi a resturilor vegetale şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale, iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente. Celor care nu respectă condiţia li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi al ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

Incendiile din anii anteriori au determinat APIA să încadreze această abatere la capitolul sancţiuni grave şi să le aplice sancţiunea maximă fermierilor care încalcă regula”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.