Primăria orașului Mioveni a încheiat un parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București pentru desfășurarea unei campanii de depistare a leziunilor de col uterin. Astfel, femeile din Mioveni, în special cele provenind din grupuri vulnerabile, vor beneficia de teste „Babeș-Papanicolau” și HPV, în mod GRATUIT, în următoarea perioadă. Activitatea de screening se va desfășura într-o unitate medicală mobilă dotată cu aparatură modernă, iar asistența medicală va fi asigurată de personal calificat de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București (INSMC).

Important:

Femeile cu vârste cuprinse între 24 -29 de ani vor beneficia de testare Babeș-Papanicolau, iar cele cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani vor beneficia de testare HPV. Femeile diagnosticate, deja, nu vor fi testate! Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC, în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte pentru programare la sediul Primăriei Mioveni (la ghișeul din holul instituției) cu buletinul de identitate, începând de joi, 23 septembrie, în intervalul 09.00-14.00. Campania de testare se va desfășura începând cu data de 15 octombrie 2021. Relații suplimentare la telefon 0720.010.711 (de luni până vineri, în intervalul orar 09.00-14.00). Programul este finanțat din fonduri europene și este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

Cancerul de col uterin sau cervical este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că aproximativ 99% dintre cazuri sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este important în prevenţia cancerului de col uterin. Efectuat regulat, testul Babeş-Papanicolau poate identifica precoce, înainte de a deveni canceroase, celulele anormale de la nivelul colului uterin. Campania de testare se va desfășura cu respectarea măsurilor împotriva răspândirii infecției cu noul virus SARS-CoV-2.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.