„Tăbliţa lui Ghilgameş”, o bijuterie mesopotamiană veche de 3.500 de ani care a fost furată și dusă ilegal în Statele Unite, va fi restituită joi Irakului, a anunţat UNESCO. Ea a fost furată dintr-un muzeu irakian în 1991, când țara a fost implicată în primul război din Golf, relatează Le Monde, potrivit Rador. Prețioasa piesă arheologică, pe care apar caractere cuneiforme, numită și „tăbliţa visului lui Ghilgameş”, ar fi fost „introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă în 2007”, înainte de a fi confiscată de autoritățile judiciare ale țării în 2019, potrivit UNESCO.
În pofida dimensiunilor reduse, tableta are o valoare imensă şi este considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanității. Conține fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”, care relatează aventurile unui rege puternic al Mesopotamiei în căutarea nemuririi. Această restituire reprezintă „o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea” și permite „poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, care va fi prezentă la ceremonia de la Washington pentru predarea acestei lucrări autorităților irakiene.
Până în iulie, 17.000 de piese, cele mai multe vechi de aproximativ 4.000 de ani, au fost returnate Irakului de către Statele Unite. Majoritatea acestora datează din perioada sumeriană, una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia. Timp de decenii, Irakul a fost jefuit de antichitățile sale, deoarece țara a cunoscut conflicte, inclusiv invazia americană din 2003. „În ultimul deceniu, lumea a asistat la o creștere alarmantă a distrugerii patrimoniului cultural ca urmare a conflictelor armate”, afirma Interpolul în 2017. „Orientul Mijlociu, în special, este afectat de acest fenomen, chiar dacă nici alte regiuni nu sunt cruțate, cum ar fi Africa de Nord şi Vest sau Asia Centrală”, a adăugat UNESCO.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.