În plină pandemie, Guvernul Cîțu a alocat Educației doar 2,5% din PIB. În aceste condiții, investițiile sunt extrem de mici, pentru că peste 70% sunt cheltuieli cu salariile. Peste 200 de școli nu au autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică. La 139 de şcoli sunt probleme la instalaţia de încălzire. Doar 73 de șantiere (7,3%), din cele aproape 1.000 care vizau lucrări de investiții în unitățile de învățământ în anul 2021 au fost finalizate înainte de începerea noului an școlar! Concret, sunt deschise și nefinalizate 323 de șantiere.

Alte 32 de unități de învățământ sunt încă în stadiul de amenajare, după finalizarea lucrărilor de construcție sau de reparații. Trei proiecte sunt în stadiul de intenție, 358 în stadiul de proiectare, 10 în stadiul autorizare, 3 în stadiul de licitație, 210 în pregătire pentru execuție. Cel mai mic număr de unități școlare: în 2020 s-a atins cea mai mică cifră din ultimii 10 ani – 6.970 de unități, față de 7.588 de instituții școlare funcționale în 2010. A scăzut numărul cadrelor didactice, a crescut numărul copiilor aflați în afara sistemului de învățământ, digital sau tradițional și a scăzut numărul copiilor care învață efectiv. Sute de mii de elevi care nu au acces la învățământul online. Aceasta este oare mult-promisa „Românie Educată”?…

Ion Georgescu, primar al Orașului Mioveni

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.