Autoritățile publice locale și județene se confruntă cu o problemă extrem de dificilă care ar putea duce la blocaje în derularea proiectelor, inclusiv a celor pe fonduri europene. Scumpirea în lanț a materialelor de construcții, a energiei și a combustibilului a dus la creșterea facturilor pe care constructorii le trimit către primării sau consiliile județene.
În acest context, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, atrage atenția că este nevoie de instituirea unui mecanism, fie la nivel guvernamental, fie la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini financiar autoritățile locale cu fondurile suplimentare necesare.
„Conform legii actuale, beneficiarul ar trebui să suplimenteze contractele cu sumele necesare, în măsura în care poate. Numai că, în același timp, costurile de funcționare au crescut enorm din cauza majorării tarifelor la energie. Și aici, numai dacă ne gândim că avem în subordine nouă spitale, inclusiv Spitalul Județean de Urgență Pitești și Spitalul de Pediatrie, vă puteți da seama de impactul financiar asupra bugetului.
Ca atare, chiar dacă, spre exemplu, Consiliul Județean Argeș are un buget mai mare anul acesta comparativ cu anul trecut, deocamdată încă mai căutăm soluții să găsim o variantă prin care să acoperim aceste suplimentări de costuri. Asta în condițiile în care în acest an, din bugetul de peste 612 milioane de lei, 50% este destinat capitolului de dezvoltare. Adică, finanțării proiectelor pe fonduri europene și guvernamentale și a celor finanțate din fonduri proprii, și aici amintesc doar proiectele de anvergură: 4 pe PNDL, 10 infrastructură rutieră din fonduri proprii, 5 pe Sănătate. De asemenea, să nu uităm investițiile din infrastructură, cele mai mai de până acum, pentru rețeaua de 1.200 de kilometri de drumuri județene, una din cele mai extinse din țară.
Pentru cele 10 proiecte pe fonduri europene nerambursabile pe care Consiliul Judetean Argeș le mai are în acest moment în implementare, o estimare parțială, făcută luna aceasta, arată că ar fi nevoie de o suplimentare impusă de scumpirea materialelor de construcții și a tarifelor la energie de 40 de milioane de lei, față de suma finanțată necesară inițial de peste aproximativ 242 de milioane de lei. Și, având în vedere dinamica prețurilor, această diferență poate crește!
Vă reamintesc și că, tocmai pentru a nu avea sincope, anul trecut, Consiliul Județean Argeș a contractat un împrumut în valoare de 8,7 milioane de euro pentru a acoperi cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile din aceste proiecte pe fonduri europene.
Este, așadar, nevoie de stabilirea unui cadru legislativ, și Uniunea Națională a Consiliilor Județene, împreună cu o parte din parlamentarii PSD strâng informații din toată țara, pentru ca Guvernul să poată face alocările necesare pentru a acoperi aceste diferențe, așa cum se întâmplă pentru programele de investiții guvernamentale.
Sigur, o soluție mai rapidă procedural ar putea veni dinspre zona guvernamentală. În același timp, pentru că aceste scumpiri au fost în toată Uniunea Europeană, și Comisia Europeană ar putea propune un mecanism de susținere a acestor diferențe apărute în cadrul proiectelor cu finanțare europeană. În caz contrar, autoritățile locale și județene riscă să piardă proiecte de sute de milioane de euro!”, a subliniat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.
Proiectele pe fonduri europene derulate de Consiliul Județean Argeș aflate în diferite etape de derulare în prezent:
- Modernizare DJ 504 lim. Județului Teleorman – Popești-Izvoru-Recea-Cornățel-Vulpești (DN 65A), KM 110+700-136+695, L = 25,995 km, Com. Popești, Izvoru, Recea, Buzoiești, Jud. Argeș.
- Restaurarea Galeriei de Artă RUDOLF SCHWEITZER-CUMPĂNA.
- Restaurarea Muzeului Județean Argeș.
- Conservarea și consolidarea Cetății Poenari.
- Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ.
- Extinderea, modernizarea și dotarea spațiilor de la Urgențe la Spitalul de Pediatrie Pitești.
- Extinderea și dotarea spațiilor de la UPU la Spitalul Județean de Urgență Pitești.
- Modernizarea DJ 503 limita Jud. Dâmbovița, Slobozia-Rociu-Oarja-Cătanele.
- Extinderea și dotarea ambulatoriului integrat la Spitalul Județean de Urgență Pitești.
- Extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat la Spitalul de Pediatrie Pitești.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.