Împreună cu premierul Nicolae Ionel Ciucă, am vizitat Uzina Dacia Mioveni și am discutat cu managementul companiei despre importanța sectorului auto pentru economia românească și viitorul acestei industrii.

Vorbim despre o companie relevantă nu doar pentru județul Argeș, ci pentru România. Un investitor care are 15.000 de angajați și contribuție la bugetul statului impresionantă.

Trec prin provocări ca toată industria auto. De la criza componentelor electronice la creșterea prețurilor materiilor prime, creșterea prețului energiei, competiția pe piața forței de muncă. Dar vorbesc optimist despre proiectele de viitor!

Tendința de creștere a producției de automobile s-a consolidat în lunile iulie-august, ajungând la aproape 25% față de perioada similară a anului trecut, asta dovedește că această industrie strategică pentru România rămâne una competitivă.

Mesajul pe care premierul l-a transmis, de la Dacia Mioveni, este că Guvernul României va continua să susțină industria auto pentru a-și continua rolul de catalizator al economiei naționale. Mai ales că planurile companiei Dacia, pentru a reduce poluarea, includ lansarea, anul viitor, a primului motor hibrid din istoria mărcii, iar în perspectiva următorilor ani, de a trece la motorul electric.

Vestea bună este că, prin PNRR, vom putea finanța infrastructura pentru combustibili alternativi. Mai mult de jumătate din cele 30.000 de puncte de încărcare pe care le vom instala până în iunie 2026 vor beneficia de sprijin din bani europeni.

Prin integrarea acestor măsuri, avem astfel toate motivele să continuăm Programul „Rabla” pentru autovehicule și, în paralel, să dezvoltăm infrastructura rutieră adaptată pentru a-i încuraja pe români să treacă la mașini nepoluante.

Și sunt încântată să văd că sunt foarte atenți la echilibrul de gen în companie. Un sfert din angajații Dacia sunt doamne, iar la linia de asamblare, aproape jumătate. Și toate s-au adaptat perfect activității din uzină!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.