Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023.

În cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorectă a unor prevederi privind mandatul european de arestare si procedurile de predare între statele membre, măsurile naționale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiției.

Mulțumesc tuturor specialiștilor din Ministerul Justiției care au lucrat la acest proiect!

Există alte două acțiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenţă a Ministerului Justiției.

Prima se referă la decizia-cadru privind rasismul și xenofobia. La 28 iunie 2023 a fost pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului penal. În toamnă, acest proiect trebuie sa intre în Parlament, asumat de Guvern!

O altă cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și procedurilor privind mandatul european de arestare. Vom prezenta în curând soluțiile propuse de specialiști pentru a soluționa și această problemă.

Ministerul Justiției își îndeplinește rolul în ceea ce privește pregătirea măsurilor necesare pentru modernizarea legislației și îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru UE.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.