Partidul Național Liberal este la fel de atent ca oricine la greva din domeniul educației, motiv pentru care astăzi vom vorbi despre educație, despre cum să găsim soluții să stopăm aceste demersuri ale sindicatelor care au niște solicitări legitime. Salarizarea în domeniul educației este o problemă care va trebui să fie rezolvată, și cred că liderii partidelor politice care formează coaliția guvernamentală au decis foarte bine să nu mai discute despre rotație, să discute despre probleme care sunt importante.

Rotația se va întâmpla. Partidele sunt cele care au semnat protocolul acum un an și ceva sunt aceleași. Știu care sunt angajamentele pe care și le-au asumat, știu că această tranziție este mult mai ușoară dacă nu se mai inflamează spațiul public cu nume, cu ministere, cu împărțeli și nici altceva.

Se va discuta despre greva din învăţământ până se rezolva. Legea salarizării va trebui să cuprindă solicitările pe care colegii din sistemul de educație le au. De altfel, Guvernul a și avansat niște propuneri. Ați văzut comunicatul Guvernului după negocierile cu sindicatele, bonusul pentru debutanți, pachetul de investiții, de exemplu, pe educație, prins în legile de astăzi. Sunt discuții care au loc, vor avea loc și nu cred că e bine deloc să afectăm elevii, mai ales în perioadă de examene. Nici măcar profesorii nu cred că se simt foarte bine, iar părinții – vă spun că am primit foarte multe mesaje. Întrebarea pe buzele tuturor: ce facem cu copiii noștri în această perioadă, că e complicat să gestionăm și copilul acasă și serviciu, dar, repet, soluțiile pot fi generate exclusiv prin dialog. Dialogul va avea loc cu cei care răspund de acest sector, și anume ministrul Muncii, care va trebui să găsească împreună cu noi toți, pentru că o să sprijinim finalizarea acestei greve și identificarea soluțiilor, demersul colectiv.

Ministerul trebuie să vină cu un draft al legii, să îl pună în dezbatere publică pentru ca la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, 1 septembrie, să ne parvină legea. Nu e un document ușor de făcut și n-aș vrea să dea nimeni rateuri. E drept, ministrul Muncii a întârziat foarte mult discuțiile pe această lege, dar nu ajută pe nimeni dacă eu găsesc vinovatul în persoana Ministerului Muncii sau a altui ministru. Important e ca în acest ceas noi să ne așezăm la masă și să găsim modalitățile și soluțiile pentru sistemul de educație!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.