Preţedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, susţine implicarea Parlamentului în protocolul de colaborare iniţiat de Ministerul Justiţiei vizând promovarea educaţiei juridice la toate nivelurile de învăţământ, argumentând că întărirea educaţiei juridice este o etapă importantă pentru a putea introduce votul la 16 ani, despre care a afirmat că este una dintre temele care îi sunt dragi.
În discursul rosit cu ocazia şedinţei comune a Comisiilor juridice din Senatul României şi din Parlamentul Republicii Moldova, Gorghiu a remarcat că, în noiembrie 2022, Ministerul Justiţiei a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a Barourilor din Români cu scopul de a promova educaţia juridică la toate nivelurile de învăţământ: primar, secundar, liceal şi universitar.
„Un proiect ambiţios la care sunt chemaţi să participe reprezentanţii tuturor profesiilor juridice: magistraţi, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori, practicieni în insolvenţă, consilieri juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, cu studii în domeniul juridic… dar am remarcat lipsa Parlamentului din acest protocol… şi cred că putem remedia acest lucru! Avem mulţi parlamentari cu pregătire în domeniul ştiinţelor juridice şi cred că Parlamentul trebuie să fie parte într-un protocol de acest fel. Ca toate profesiile menţionate anterior. Şi pentru că prietenul meu, avocat, vicepreşedinte al Uniunii Avocaţilor, Daniel Fenechiu, este aici, îi lansez această provocare”, a declarat Alina Gorghiu.
Ea a relatat că a primit mulţi elevi la Palatul Parlamentului, că a fost o mare plăcere să stea de vorbă cu ei, iar afimaţiile sale au în spate această experienţă.
„Ca parlamentari cu studii juridice, putem pune şi noi o cărămidă-două … pentru ca tinerii de azi, generaţiile care vin după noi, să aibă o cunoaştere bună a dreptului. Una dintre temele foarte dragi mie despre care tinerii au cerut detalii a fost cea a introducerii votului la 16 ani. Şi cred că întărirea educaţiei lor juridice este o etapă importantă pentru aceasta! E important să ştie cum funcţionează statul român, care sunt instituţiile cheie, ce e cu Constituţia, cu drepturile şi libertăţile lor”, a argumentat preşedintele interimar al Senatului.
În noiembrie 2022, Gorghiu anunţa că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la 16 ani. „Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, a spus atunci Alina Gorghiu.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.