Dragi prieteni americani și români,

Permiteți-mi să mulțumesc gazdelor noastre, Ambasadei SUA și Camerei de Comerț Româno-Americană, pentru organizarea acestui forum economic. Acest eveniment ne oferă prilejul de a reflecta asupra situației în care ne aflăm astăzi și a ceea ce trebuie făcut pentru a crea mai multe oportunități politice, economice și sociale între România și SUA, prin intermediul dialogului și cooperării.

Parteneriatul Strategic SUA-România semnat în urmă cu 25 de ani a devenit un reper național pe harta viitorului nostru comun.

Forumul de astăzi nu se referă doar la angajamentele noastre comune de a consolida punțile care leagă societățile noastre, ci și de a examina recentele provocări economice și de securitate pentru UE și NATO. Prietenia și cooperarea noastră pe mai multe niveluri vor oferi noi oportunități și speranță.

Doamnelor şi domnilor,

Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiții străine directe în economia României. Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiție în viitorul nostru. Ne angajăm și așteptăm cu nerăbdare o creștere a volumului investițiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcționarea dialogului politic și a acțiunilor care să ne îmbunătățească cooperarea în domeniul energiei, securității, chiar și în alte domenii ale economiei și să permită oamenilor de afaceri americani să-și crească investițiile în România. Prin urmare, dorința noastră este să urmărim o cooperare mai profundă și la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic.

România a învățat să abordeze obstacolele politice și economice dificile din interiorul și dincolo de granițele noastre naționale. Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică și socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiție fiabil, eficient, accesibil și imparțial. România a înțeles bine și urmărește această condiție pentru creșterea economică națională.

Modul în care funcționează un sistem de justiție este vital nu numai pentru cetățenii unei țări, ci și pentru mediul său de afaceri. Cât despre cei care caută dreptate… ei au dreptul la un proces echitabil în care cazurile sunt soluționate în mod imparțial și într-un timp rezonabil. Acest obiectiv național trebuie susținut de toate partidele politice democratice și completat de acțiunea legislativă!! Este motivul pentru care formarea unei mari coaliții guvernamentale a fost o necesitate!

Este o prioritate pentru Guvernul României, dar și pentru Parlament să creeze un sistem de justiție care să răspundă atât nevoilor cetățenilor români, cât și cele ale sectorului privat.

În Parlament avem obiective strategice importante. Primul este adoptarea reformelor necesare pentru a ridica, odată pentru totdeauna, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) necesar pentru ca România să acceseze zona Schengen. Acest lucru va consolida stabilitatea și va spori atractivitatea României pentru investițiile străine.

Parlamentul României asigură un cadru normativ unitar, definit printr-o legislație clară și previzibilă.

România va continua să creeze un cadru legislativ menit să prevină și să combată spălarea banilor, oferind tuturor părților informații accesibile, transparente, complete și clare. În plus, consolidarea dialogului instituțional și a cooperării cu mediul de afaceri vor îmbunătăți legislația și vor permite formarea magistraților în domeniul dreptului comercial.

Vom face toți pașii necesari pentru a plasa România, alături de statele membre OCDE, UE și NATO care au sisteme de justiție rezistente, un catalizator al dezvoltării economice și sociale. Eforturile și angajamentul Executivului și Legislativului față de finalizarea procesului de aderare la OCDE vor deschide noi oportunități economice atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

De asemenea, Parlamentul trebuie să-și îmbunătățească legislația în direcția unui alt obiectiv important: reforma educației. Noua legislație, în curs de aprobare, va introduce, la nivel universitar, un circuit de învățământ dual: cu responsabilități privind activitățile de învățare, predare și evaluare care pot fi partajate între instituțiile de învățământ superior și sectorul privat.

România se află într-o poziție favorabilă, în ceea ce privește resursele naturale extinse, inclusiv energia. Declarațiile sale recente arată că sistemul bancar românesc este pregătit să susțină investiții reale în resursele și economia sa.

Pe de altă parte, un deficit de forță de muncă necesară implementării unor proiecte este o vulnerabilitate economică. Găsirea de soluții la această problemă va fi cea mai importantă provocare în următorii ani. Rezolvarea acestei provocări demografice este, de asemenea, esențială pentru susținerea sistemului de pensii al României în deceniile următoare.

Doamnelor şi domnilor,

În concluzie, în ciuda tuturor crizelor cu care ne confruntăm, România este o țară sigură, cu un guvern stabil. România este o societate care oferă multe oportunități pentru investițiile prezente, dar și pentru noi investiții străine!

Mulțumesc!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.