În prima zi, președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, alături de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, președintele Societatea Liberală, Violeta Vijulie și primarul Sectorului 6 București, Ciprian Ciucu, au deschis conferința „De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică!”.
„Haideți să mai demolăm un mit! Mitul este că echilibrul de gen în politică și meritocrația sunt contradictorii, pe când ele, de fapt, sunt perfect complementare. Dacă analizăm bine, veți vedea că prin adoptarea cotelor de gen, vom reuși, de fapt, să stimulăm meritocrația.
Trebuie să conștientizăm că egalitatea de gen, în general, aduce cu sine o societate mai așezată, mai sănătoasă”, a declarat președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, în fața a peste 100 de participanți.
Ovidiu Raețchi, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: „Există o corelație între calitatea vieții și reprezentarea în Parlament”
„Cred în discriminarea pozitivă, pentru că ea acționează ca o compensație pentru o lungă discriminare negativă care vine din istorie. Cum poți să compensezi această nedreptate istorică de milenii? Prin discriminare pozitivă, adică prin introducerea cotelor de gen. De ce este nedreaptă și ineficientă nereprezentarea femeii? Principiul reprezentării asta îți cere: să ai o oglindă între ceea ce se întâmplă la nivel social, adică 51% femei, și ceea ce se întâmplă la nivel parlamentar, adică 17% femei. Și în mod evident există o corelație între calitatea vieții și reprezentarea în Parlament”, a declarat Ovidiu Raețchi, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, prezent, luni, alături de președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, la conferința „De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică!”, organizată la Curtea de Argeș.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, prezent luni la Curtea de Argeș, la deschiderea conferinței „De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică!”, alături de președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, președintele Societatea Liberală, Violeta Vijulie și de primarul Sectorului 6 București, Ciprian Ciucu, a evidențiat că momentul actual este unul propice pentru abordarea serioasă a echilibrului de gen în politică. Mai ales că se împlinesc 22 de ani de la adoptarea legislației anti-discriminare și 20 de ani de când a fost adoptată legislația de egalitate între bărbați și femei, respectiv de la înființarea CNCD și ANES.
„În momentul în care am început să aplicăm acea legislație, am început să avem indigestie, am început să vedem că nu este atât de simplu să te lupți cu prejudecăți și stereotipuri. După 20 de ani, da, este un moment propice pentru a avea dezbateri publice pe acest subiect: ce a a fost bun, ce a fost mai puțin bun și ce putem să facem în continuare pentru a îmbunătăți principiul egalității în perspectiva prezenței femeilor în poziții de putere în politică, pentru a respecta principiile constituționale”.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București: „Nu vreau să fac politică doar cu bărbați”
Primarul Sectorului 6 București, Ciprian Ciucu, prezent luni la Curtea de Argeș, la deschiderea conferinței „De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică!”, alături de președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, de președintele Societatea Liberală, Violeta Vijulie și de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, a susținut că are numeroase argumente pentru care „nu vrea să facă politică doar cu bărbați” și militează pentru adoptarea cotelor de gen în politică.
„Dincolo de toate argumentele pe care le-ați auzit de fiecare dată – democrație, reprezentativitate – ca primar mi-am dat seama că mie îmi lipsește o perspectivă de gen. De ce? Că nu am acces direct la acea experiență. Și știți că atunci când faci politici de dezvoltare urbană, de planificare, trebuie să proiectezi orașul pentru toate categoriile, nu doar pentru una singură. Dacă femeile vin cu perspectiva lor asupra anumitor politici, atunci viața tuturor se îmbunătățește. Perspectiva de gen o are cine are nemijlocit acces la acel tip de experiență. Sunt motive cât se poate de obiective, cât se poate de logice care ne determină să vorbim – și o să spun cuvântul de care poate mulți se feresc, dar mie nu îmi e frică să îl folosesc – să gândim sisteme electorale sau cel puțin politici la nivelul PNL care să presupună cote”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.