Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în ceea ce privește stadiul procesului de dezinstituționalizare a copiilor aflați în centrele de plasament și scurtarea termenelor în procedurile de adopție.
„România și-a asumat angajamentul ca, până la 31 decembrie 2020, să finalizeze procesul de dezinstituționalizare a copiilor fără părinți care sunt îngrijiți în centre de plasament. Au fost prevăzute, astfel, măsuri de încurajare a plasamentului acestora în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizații lunare de sprijin, în scopul asigurării unei îngrijiri superioare pentru copiii aflați în această situație nedorită, care să conducă la o creștere substanțială a calității vieții lor și la o integrare completă în societate.
Din păcate, după adoptarea modificărilor legislative, chiar dacă au fost întreprinse demersuri concrete pentru transpunerea în practică a acestora, România a înregistrat dificultăți și întârzieri importante în implementarea procesului de dezinstituționalizare.
În acest context, având în vedere necesitatea finalizării cât mai rapide a respectivei reforme, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- Câte centre instituționalizate pentru copii mai funcționau în România la 31 octombrie 2022 și câți copii erau îngrijiți în acestea? Dar în județul Argeș?
- Câte centre de plasament mai trebuie închise la nivel național și câți copii sunt în continuare îngrijiți în cadrul acestora? Dar la nivelul județului Argeș?
- Câți copii sunt îngrijiți în prezent în România prin plasament în familii care primesc indemnizații în acest sens? Dar în județul Argeș?
- Ce măsuri vă propuneți să implementați pe termen scurt pentru a urgenta finalizarea în bune condiții a procesului de dezinstituționalizare?
- Ce măsuri intenționați să puneți în practică pentru ca fiecare copil îngrijit în afara familiei naturale să aibă șansa la o integrare socială completă?
- Care a fost durata medie pentru adopția unui copil în România și în județul Argeș în anul 2022 și ce măsuri suplimentare aveți în vedere pentru scurtarea acesteia?”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.