În zona montană a județului Argeș, urșii sunt o apariție frecventă, chiar periculoasă pentru localnici sau pentru miile de turiști care ne vizitează în sezonul de vară. De asemenea, în zona de deal, mai multe gospodării au fost atacate de urși.

Tocmai pentru a preîntâmpina astfel de situații nefericite și, totodată, pentru a proteja specia, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Actul normativ, promulgat de președinte, are ca obiect de reglementare aprobarea modalităţilor de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, asupra persoanelor şi bunurilor acestora, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare sau extragerea prin eutanasiere/împuşcare, în vederea creării unui cadru unitar de acţiune imediată a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât să se prevină producerea unor evenimente grave la adresa siguranţei şi securităţii populaţiei.

La rândul său, prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a tras un semnal de alarmă în privința numărului urșilor, pe baza estimării Gărzii Forestiere, spunând că în Argeș sunt 800 de exemplare, în condițiile în care numărul optim de exemplare este de 400 de animale.

Ursul brun este o specie protejată și acum, după promulgarea de către președintele Iohannis a legii privind combaterea atacurilor, Ministerul Mediului poate aproba recoltarea și dacă animalul a ajuns în extravilan, a produs pagube sau a pus în pericol viețile oamenilor.

Departamentul Comunicare din cadrul PNL Argeş

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.