Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, l-a interpelat pe ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, despre menținerea în viitoarea lege a pensiilor a prevederilor referitoare la pensionarea persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă.

Parlamentarul de Argeș susține că „unul dintre angajamentele asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizează îmbunătățirea cadrului normativ aferent sistemului public de pensii. Drept urmare, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a încheiat deja contractul de asistență cu Banca Mondială în vederea acordării de consultanță de specialitate pentru acest domeniu.

Conform raportului oficial privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană, care a fost publicat în luna decembrie 2021 de Comisia Europeană, speranța de viață în România este de 74,2 ani, fiind a doua cea mai mică din statele comunitare, în urma țării noastre situându-se numai Bulgaria. Aceasta este și mai redusă pentru românii care au locuit o perioadă îndelungată în proximitatea zonelor industriale marcate de poluare masivă sau de poluare remanentă.

Prin urmare, vă solicit următoarele precizări:

  • Care este termenul asumat prin contractul de asistență încheiat cu Banca Mondială până la care vor fi prezentate principalele modificări/îmbunătățiri ale Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii?
  • Intenționați să propuneți menținerea în viitoarea legislație a facilității cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă?
  • Dacă răspunsul este afirmativ, care vor fi parametrii în baza cărora vor fi stabilite și delimitate zonele industriale cu poluare remanentă, astfel încât să se evite orice formă de discriminare în rândul cetățenilor care ar putea să beneficieze de această facilitate? Aveți în vedere includerea în rândul acestora și a zonelor cu poluare chimică și petrochimică remanentă?”

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.