După cum bine se ştie, Mărţisorul este considerat simbol al primăverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poartă în piept toată luna martie şi, după ce se dă jos, se obişnuieşte să fie agăţat într-un pom înflorit.

Nu se cunosc cu exactitate originile mărţişorului, însă specialiştii sunt de părere că originile sale ar putea fi daco-tracice, întrucât şi vecinii noştri bulgari au obiceiul de a oferi mărţişoare, însă sub numele de martenite. Pe de altă parte, mărţişorul poate avea origini romane, întrucât, pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, în prima zi a primăverii. Romanii îl celebrau pe Marte, zeul războiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni şi „mărţişor”. În această situaţie, şnurul alb-roşu poate însemna victoria şi vitalitatea.

Dacă majoritatea partidelor din Curtea de Argeş au dăruit astăzi femeilor flori, iată că filiala locală AUR condusă de Gina Grigorescu a mers pe mărţişoare, pliante şi calendare. Astfel, mai multe echipe de membri, simpatizanţi şi de voluntari s-au deplasat în această după-amiază în puncte-cheie ale oraşului, şi amintim aici zona Pieţelor Centrală (inclusiv Hala de Carne), Posada şi Ivancea, cartierul Confarg, dar şi staţiile de preluare/debarcare călători transport local şi interurban.

„AUR este păstrător, continuator şi apărător al tradiţiilor româneşti. Suntem oameni cu credinţă şi cu frică de Dumnezeu, ne iubim neamul şi avem respect pentru valorile morale ale concetăţenilor. Am ieşit astăzi să le oferim tuturor doamnelor şi domnişoarelor pe care le-am întâlnit pe străzile municipiului câte un mărţişor şi un gând bun din partea patrioţilor României. Am celebrat împreună venirea primăverii, cu toate că vremea nu prea ne-a ajutat. Am fost primiţi cu căldură, cu simpatie, pentru că oamenii încep să conştientizeze ce este cel mai important: AUR nu distruge, ba din contră, la ora actuală reprezintă alternativa viabilă pentru un trai mai bun!”, ne-a declarat liderul organizaţiei AUR Curtea de Argeş, Gina Grigorescu.

Mihai Cristian BOBI

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.