Potrivit unui proiect de lege promulgat recent de către președinte, primăriile vor putea cofinanța între 20% și 80% din cheltuielile necesare reabilitării clădirilor istorice, urmând ca proprietarii să asigure diferența!

Clădirile clasate ca monumente istorice, inclusiv pentru încăperile folosite la activități economice, vor fi scutite de impozit pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor. În prezent, scutirea de impozit se aplică doar după reabilitare și nu include încăperile în care se desfășoară activități economice.

Vestea proastă este că această finanțare se poate face în limita bugetului avut la dispoziție, ceea ce poate permite Executivului Primăriei Pitești să se ascundă și pe mai departe în spatele scuzei… nu sunt bani. Bani ar fi, problema o constituie prioritățile greșite și absolut păguboase pentru oraș!

Mutilat de comuniști, când Ceaușescu a decis că arhitectura nu mai rezonează cu spiritul socialist, Piteștiul a continuat să fie distrus și după 1989, fie din ignoranță, fie din rea-voință.

Scăpate de sub comunism, clădirile vechi, cu o arhitectură deosebită, se năruie una după alta. Alte orașe au profitat și și-au dezvoltat centre vechi, un adevărat magnet pentru locuitori și turiști dornici de promenadă și viață socială.

În Pitești, administrațiile PSD care s-au succedat fără pauză au dus o politică de distrugere a patrimoniului cultural rămas. Rechinii imobiliari au pus mâna pe adevărate bijuterii pe care le-au „ajutat” să se distrugă în timp, pentru a ridica blocuri și alte clădiri rezidențiale, iar Primăria Pitești și-a exercitat extrem de rar dreptul de preempțiune asupra clădirilor de patrimoniu.

De asemenea, în cele trei decenii care s-au scurs, administrația locală nu a dus o politică de sprijinire a proprietarilor pentru a-și reabilita proprietățile monument istoric. A investit doar în betoane, pavele de prost gust, scump și de calitate îndoielnică, mobilier urban fără legătură cu stilul arhitectonic și lista poate continua.

Mi-am imaginat de multe ori, și nu doar eu, cum ar fi fost ca Sfânta Vineri să fi devenit una dintre cele mai frumoase străzi din orașul nostru. Clădirile vechi care încă mai poartă parfumul vremurilor trecute, multe dintre ele monumente istorice – precum vestitul Han Gabroveni care deschide această stradă – sunt, bună parte, în paragină. Am fi putut avea acolo centrul nostru vechi, loc de promenadă, cu pub-uri și cafenele cochete, un adevărat magnet pentru turiștii care ne-ar fi vizitat orașul, dar și zonă de petrecere agreabilă a timpului liber pentru noi, piteștenii.

Nu am renunțat la acest vis și voi face ceea ce depinde de mine pentru a fi prinee în bugetul acestui an fonduri pentru cofinanțarea reabilitării clădirilor istorice.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.