În cursul zilei de miercuri, consilieri locali ai PNL Pitești și membri ai organizației municipale liberale s-au aflat în Găvana III, pentru a afla cu ce probleme se confruntă locuitorii acestui cartier.

Drumuri înguste, aglomerație cât cuprinde, spații de joacă mici sau insuficiente, mașini parcate peste tot, spații verzi neîngrijite, mizerie – acestea sunt cele mai des semnalate inconveniente! Unele probleme pot fi remediate de către administrație, altele nu. Sunt și lucruri, însă, care stau în puterea fiecăruia dintre cetățenii Piteștiului.

Dezvoltarea spiritului civic într-o societate care a fost învățată să aștepte totul de la stat, într-o societate în care copiii nu sunt crescuți în spiritul voluntariatului, este destul de dificilă. Orice schimbare, însă, trebuie să aibă un început, iar statul trebuie să încurajeze această schimbare.

Îngrijirea spațiului din jurul blocurilor poate fi făcută și de către locatari. Este imposibil ca Administrația Domeniului Public să poată acoperi întreg Piteștiul. Spre exemplu, la o primărie de sector din București se intenționează implementarea unui program prin intermediul căruia asociațiile de proprietari vor beneficia de următoarele facilități:

  • amenajarea peisagistică a grădinii blocului, pe baza unei schițe/proiect individual, realizat de către peisagiștii ADP;
  • un voucher de maxim 2.500 lei pe an pentru plata apei folosite la udatul spațiului verde și un furtun lung;
  • arbori, arbuști, trandafiri, flori, gazon;
  • unelte de îngrijire a spațiului verde.

În schimb, asociațiile de proprietari vor trebui să își asume întreținerea grădinii blocului timp de patru ani.

Nu multe asociații se vor grăbi să acceseze un astfel de program, dar credem că vom avea și exemple de bune practici care îi vor inspira pe ceilalți. Când vorbim despre exemplul pe care îl dăm generației viitoare, este de datoria statului de a încuraja locuitorii să devină cetățeni.

În privința mobilierului deteriorat, aspect pe care ni l-au reclamat mulți locuitori din Găvana III, îi sfătuim pe aceștia să raporteze problemele, în număr cât mai mare, pe pagina de sesizări online a Primăriei Pitești sau să transmită un mesaj către ADP:

https://eportal.primariapitesti.ro/…/sesizari+online…;
https://www.adp-pitesti.ro/#contact1.

Dincolo de problema parcărilor, cetățenii din Găvana III doresc o mai mare transparentizare în procesul de alocare a locurilor de parcare. Aceștia ar dori să se facă publice numele chiriașilor, întrucât cunosc multe exemple în care unui apartament i se alocă și trei astfel de locuri, în timp ce alții nu găsesc loc nici măcar pentru o mașină, lucru pe care îl consideră a fi discriminatoriu.

Mulți dintre locuitori și-au exprimat dorința ca și blocurile lor să fie reabilitate energetic și își doresc să fie sprijiniți de către municipalitate cu întocmirea dosarelor.

Mihai Coteţ, preşedinte PNL Piteşti

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.