Distinşi colegi,
Am luat cuvântul fiind foarte atent atât la simbolistica pe care o invoca colegul nostru Varujan Pambuccian, dar mai ales la coincidenţele de excepţie care se produc şi cam nimic nu este întâmplător în existenţa noastră.
Orice iniţiativă, din partea oricui ar fi, prin care se promovează prietenia, pacea, buna înţelegere, este un dar pentru umanitate şi de aceea suntem întru totul de acord ca asemenea momente să se petreacă întruna. Am văzut, în schimb, având proprietatea termenilor şi adâncimea semantică, folosind în titlul legii cuvintele Statul Israel.
Prieteniile între oameni şi instituţii sunt mai greu de rezolvat. Consider că în intenţia legiuitorului, aşa cum a spus domnul Vexler, este prietenia între naţiuni, între popoare, între oamenii vii care „îmbracă”, care sunt substanţa existenţială a statelor.
ADN-ul românesc din interiorul acestor state vibrează din toate punctele de vedere – a prieteniei, a înţelegere şi a foarte bună înţelegere.
Şi mă surprinde, chiar în jocul sorţii, cum în aceeaşi zi, în Parlamentul României, se votează atât prietenia cu Israelul, cât şi cu Germania Federală. Poate că e un semn în care şi între Germania Federală şi Statul Israel să se stabilească o zi a prieteniei, a totalei concilieri în această lume.
Mi-aş dori, domnule preşedinte, şi poate că colegii noştri să preia această idee şi să informeze atât Bundestagul, cât şi Knessetul, asupra prezenţei acestei zile. Şi n-ar fi deloc lipsit de interes ca aceeaşi zi a prieteniei, pe care noi o votăm astăzi aici, să fie celebrată şi în parlamentele ţărilor pe care noi astăzi le-am invocat.
Vă mulţumesc!
„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.